maralne
matura : Jacek zaplanował, że przez 9 dni przeczyta książkę i codziennie będzie czytał taka sama liczbe
stron. Gdyby codziennie czytał o 16 stron wiecej to przeczytałby tę ksiązke w ciagu 6 dni.
Oblicz ile strona ma ta książka i przez ile dni by ją przeczytał, gdyby z powodu braku czasu
czytał o 16 stron mniej niż zaplanował.
6 sie 22:35
ZKS:
Zapisuj pierwsze równanie do układu równań.
6 sie 22:42
matura :
x+16 tyle stron chce przeczytać x+16=6
6 sie 22:44
fx: Fajne zadanie. Gdy będę szukał takich zadań to skorzystam. Dziękuję
6 sie 22:50
ZKS:
Jeżeli o 16 stron by więcej czytał codziennie to by ją przeczytał w ciągu 6 dni.
Jak to byś zapisał.
6 sie 22:50
fx: Chyba, że masz jakiś z nim problem ale to tylko mój domysł...
6 sie 22:50
6 sie 22:54
ZKS:
Przykładowo chcesz przeczytać książkę która ma z stron. Codziennie byś czytał x stron
przez y dni. Więc należy to zapisać
x * y = z
ilość stron czytanych dziennie raz ilość dni przez jaki będziemy czytali równa się liczbie
stron tej książki.
6 sie 22:54
matura : to pierwsze ok
6 sie 22:56
ZKS:
x + 16 = 6
To jest dobrze?
6 sie 22:59
matura : nie bo xy=z a nie x+y=z ?
6 sie 23:03
ZKS:
Te 6 oznacza że przez sześć dni będzie czytał tę książkę jeżeli będzie czytał dziennie o
16 stron więcej.
Zapisz teraz jak to rozumiesz.
6 sie 23:07
matura :
6x*y=z+16
6 sie 23:10
mmm:
x −−− ilość stron czytanych dziennie ,x∊N+
9*x −−− liczba stron tej książki
"gdyby"
| | 9x | |
|
| = t dni ⇒ t=......... |
| | x−16 | |
6 sie 23:13
matura : skąd się to wzięło ?
6 sie 23:17
ZKS:
matura
x − ilość stron czytanych dziennie
y − ilość dni przez jaki będzie czytana książka
z − ilość stron (nic nie wiemy na ten temat)
x * y = z
Gdyby czytał o 16 stron dziennie więcej to przeczyta tę książkę w 6 dni.
6 sie 23:21
matura : (x+16)*6=z ?
6 sie 23:23
ZKS:
Tak dokładnie.

Teraz zapisz jak rozumiesz
"... przez
9 dni przeczyta książkę i codziennie będzie czytał
taka sama liczbę stron."
6 sie 23:26
matura : 9[(x+16)*6]=z
6 sie 23:28
ZKS:
Pomyśl trochę.
" ... taka sama liczbę stron." " ... przez 9 dni ... "
Tam nic nie masz powiedziane że o 16 stron więcej tylko że taką samą ilość stron
oraz nie przez 54 dni tylko przez ...
6 sie 23:34
matura : 9 dni czyli 9x ok ?
6 sie 23:35
ZKS:
Ok. Tylko to 9x czemu jest równe?
6 sie 23:38
matura : 9dni jest równe przeczytaniu książki ?
6 sie 23:39
ZKS:
Nie przecież 9x nie oznacza tylko 9 dni zobacz na wyżej posty.
Poza tym tak na zdrowy rozsądek jak 9 dni może być równe przeczytaniu książki?
6 sie 23:41
matura : 9x=x−16 ?
6 sie 23:43
ZKS:
Popraw.
6 sie 23:50
matura : nie mam pomysłu a na prawdę chcę to zrozumieć a to nie jest chyba trudne ?
6 sie 23:52
ZKS:
Jeżeli będzie czytać taką samą ilość stron [x] przez 9 dni [y] to co on zrobi?
6 sie 23:54
matura : przeczyta książkę
7 sie 00:05
Eta:
No to tak: 9 dni po 2 strony dziennie = 18 stron miałaby ta książka
9 dni po x stron dziennie = 9x stron ma ta książka
| ilość stron książki | |
| = ilość dni czytania |
| ilość stron czytanych dziennie | |
| | 9x | |
to |
| = 6 dni , to 9x=6(x+16) ⇒ 9x=6x+96 ⇒ x= 32 strony dziennie |
| | x+16 | |
zatem książka ma 9*32 =
288 stron
gdyby zmniejszył ilość czytanych stron dziennie o 16 stron
to czytałby 32−16= 16 stron dziennie
| | 288 | |
zatem |
| = 18 dni by ją czytał |
| | 16 | |
7 sie 00:56
pigor: ..., Jacek zaplanował, że przez 9 dni przeczyta książkę i codziennie będzie czytał
taką samą liczbę stron. Gdyby codziennie czytał o 16 stron więcej to przeczytałby tę książkę
w ciągu 6 dni. Oblicz, ile stron ma ta książka i przez ile dni by ją przeczytał, gdyby z powodu
braku czasu czytał o 16 stron mniej niż zaplanował.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech
x,y= ? i szukana liczba stron i dni odpowiednio, to warunki zadania
opiszę np. tak :
x9+16= x6 /*18 i
x9−16= xy /*9y ⇔
⇔ 2x+16*18=3x i y(x−16*9)= 9x ⇔ x= 18*16 i y(18*16−9*16)= 9*18*16
⇔
x= 288 stron i y*9*16= 9*16*18 ⇒
y= 18 dni . ...
7 sie 01:09
Eta:
7 sie 01:11
pigor: ..., a co oznacza tu "puszczanie oczka"

. ...
7 sie 01:25
Eta:
A no to,że wiedziałam iż napiszesz swojego gotowca
7 sie 01:32
pigor: no widzisz jaki gamoń ze mnie; no tak, jasne,
dzięki ; spokojnie mogę iść spać ; Dobranoc.
7 sie 01:36