podzielnosc
zadanie: obliczyc NWD(47285136443, 250) jak to zrobic?
6 sie 20:36
Mila:
Dziel na dwa, dopóki się da.
Tylko 2n moze być NWD
6 sie 20:42
zadanie: ale co mam dzielic te wielka liczbe?
6 sie 20:46
Mila: No tak!
6 sie 20:47
Mila: Jak pomyślisz to nie całą.
6 sie 20:48
Mila: ? Już?
6 sie 20:52
zadanie: 472851364:2=236425682
236425682:2=118212841
tylko dwa razy mozna czyli (22*118212841)43=286*11821284143
czyli NWD(47285136443, 250)=250 tak?
6 sie 20:57
Mila:
Tak.
A czy mógłbyś to rozwiązać bez dzielenia.
6 sie 20:58
zadanie: liczba 472851364 jest podzielna przez 4 czyli 22 ?
6 sie 21:01
Mila:
W takim razie:
472851364=k*22, k∊N⇒
(472851364)43=(k*22)43=k43*286 ;86>50, nawet gdyby liczba k była podzielna przez
2, to nie miałoby znaczenia dla wyznaczenia NWD
Dalej zapisałeś dobrze.
6 sie 21:07
zadanie: dziekuje
6 sie 21:11
Mila: To ile zer ma 1000 000!
6 sie 21:12
zadanie: NWD(10000000825, 1216) a w tym przykladzie ? jakies podpowiedzi?
6 sie 21:13
Mila: Na końcu liczby.
6 sie 21:13
Mila: 12=22*3
6 sie 21:14
zadanie: 1216=(22*3)16=232*316
liczba 100000008 jest podzielna przez 8 czyli 23; 275
liczba 100000008 jest podzielna przez 9 czyli 32; 350
czyli NWD(10000000825, 1216)=232*316 dobrze?
6 sie 21:27
Mila: 
6 sie 21:34
zadanie: a jakies podpowiedzi do tego zadania z zerami?
6 sie 21:35
Mila:
Przecież już kiedyś liczyłeś. Sposobem trzeba.
10=2*5
6 sie 21:38
zadanie: troche pamietam to tam bylo, ze tyle ile piatek w zapisie tej liczby tyle zer na koncu
6 sie 21:50
zadanie: 1000000!=(106)!=((2*5)6)!=(26*56)!
ale 6 zer to chyba za malo?
6 sie 21:55
zadanie: 1000000:5=200000
1000000:25=40000
1000000:125=8000
1000000:625=1600
1000000:78125=12,8
po dodaniu 249612 zer tak? zobaczylem to na innym poscie
6 sie 22:27
Saizou : ale pozjadałeś 55 i 56 i 57, tak mi się zdaje
6 sie 22:34
Mila:
Liczba zer na końcu iloczynu liczb od 1 do 1000 000 będzie sumą liczby zer:
♣ zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 5
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 52(=25 )
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 125
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 625
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 3125
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 15625
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 78 125
♣ dodatkowych zer powstałych z wystąpienia w iloczynie liczby podzielnej przez 390 625.
6 sie 22:34
Saizou : zamiast do 57 miało być 58
6 sie 22:34
ZKS:
Za mało.
6 sie 22:40
ZKS:
Ten post był do zadanie internet mi się muli i dlatego tak po czasie napisałem.
6 sie 22:42
Mila:
ZKS, czego dotyczy Twoje "za mało'' coś przeoczyłam? ( o 22:34)
6 sie 22:42
zadanie: ale dlaczego przez 58 bo 1000000 nie dzieli sie przez 58 ? to dlaczego jeszcze nie przez
59?
6 sie 22:50
zadanie: ?
6 sie 23:04
Saizou : bo 59=1 953 125 >1 000 000 wiec to bez sensu, bo i tak nie otrzymamy dodatkowych zer
a 58=390 625<1 000 000 czyli otrzymamy jakąś część całkowitą z dzielenia
6 sie 23:07
ZKS:
Właśnie dlatego
Mila od razu poprawiłem moją wypowiedź nawet zdążyłem przed Tobą ją
poprawić żeby nie było że to tyczy się Twojego postu.
6 sie 23:09
zadanie: dziekuje
6 sie 23:11
Mila: W ostatnim działaniu:
| | 1000 000 | |
[ |
| ] część całkowita liczby , a to dlatego, że występuje |
| | 390 625 | |
w iloczynie taki czynnik
390 625=5
8
zyskujesz dodatkowe zero
ponadto 2*390 625=781 250 ten czynnik też występuje, znowu zero zyskujesz.
3*390 625>1000 000, koniec
6 sie 23:41
Mila:
ZKS też
6 sie 23:43
zadanie: dziekuje
7 sie 11:56
zadanie: wyszlo mi 249998 zer dobrze?
7 sie 12:05
zadanie: ?
7 sie 15:17
Mila:
7 sie 15:32