pomoc
pit: Proszę o pomoc czy dobrze zrobiłem ten przykład obliczyć pochdne czastkową po x i y
f(x,y)=2xy+1podzielić przez x+y
pochodna po x wyszła mi 2y podzielić przez (x+y)2
po y 2x podzielić przez( x+y)2
6 sie 19:28
Mila:
| | 2y*(x+y)−(2xy+1)*1 | | 2xy+2y2−2xy−1 | | 2y2−1 | |
fx= |
| = |
| = |
| |
| | (x+y)2 | | (x+y)2 | | (x+y)2 | |
| | 2x*(x+y)−(2xy+1)*1 | | 2x2+2xy−2xy−1 | | 2x2−1 | |
fy= |
| = |
| = |
| |
| | (x+y)2 | | (x+y)2 | | (x+y)2 | |
6 sie 19:48
AS: Obliczenia poprawne
6 sie 19:59
Mila:
AS, sugerujesz, że Pit dobrze obliczył?
6 sie 21:12