całki nieoznaczone
Handball_93: | | 4x | |
1) ∫ |
| dx // tu nie wiem w ogóle jak zacząć  |
| | 2x | |
2) ∫ 2 * 2
x dx // tu tak samo...
| | x2 −1 | |
3) ∫ |
| dx tu nie wiem co dalej |
| | x−1 | |
| | x−1 | | x+1 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx = x + ...... |
| | x−1 | | x−1 | |
4) ∫ ctg
2xdx // tu mam pytanie jakim sposobem trzeba by rozwiązać, czy rozpisać ctg na
| | cos | |
|
| czy może macie jakieś inne pomysły ? |
| | sin | |
6 sie 19:09
Mila:
1) 4
x=(2
2)
x=2
2x
| | 22x | |
∫ |
| dx=∫2x dx i to masz we wzorach podstawowych |
| | 2x | |
2)
∫2*2
x dx=2*∫2
x dx= jak wyżej
| | (x−1)*(x+1) | |
=∫ |
| dx=∫(x+1) dx =∫x dx +∫dx= wzory podstawowe |
| | x−1 | |
| | cos2x | | 1−sin2x | |
4)∫ctg2x dx= ∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | sin2x | | sin2x | |
| | 1 | | sin2x | |
=∫ |
| dx−∫ |
| dx=−ctgx−∫dx=−ctgx−x+C |
| | sin2x | | sin2x | |
6 sie 19:30
AS: Oj krucho z Twoją matematyką − zabierz się do roboty
1) 4x/2x = (4/2)x = 2x − na to jest wzór podstawowy całki
2) tak jak 1)
3) podzielić licznik przez mianownik , co wyniku da x + 1 ,
pamiętać o zastrzeżeniu
6 sie 19:33
Handball_93: dziękuję bardzo

mógłbym się odwdzięczyć
6 sie 19:33
Handball_93: As z matematyką chyba nie, tylko z całkami właśnie. Od dziś przygotowuje się do kampanii
wrześniowej...
6 sie 19:35
Mila:
6 sie 21:09