przeksztalcenia algebraiczne
null: Witam
Prosilbym o wytlumaczenie czesci przeksztalcenia, ktorego nie rozumiem. Indukujac matematycznie
doszedlem do czegos takiego:
(n+1)*((n*(2*n+3)+2*(n+1))/(2*(2*n+1)*(2*n+3))) i ma ono sie rownac (1 + n) (2 + n))/(2 (3 + 2
n))
Jest tak zarowno w skrypcie, jak i w Wolframie. To (n+1) bo obu stronach nie jest problemem,
ale nie potrafie rozgryzc skad z (n*(2*n+3)+2*(n+1)) zobilo sie (2 + n)
6 sie 18:47
Bogdan:
| (n+1)*[n(2n+3) + 2(n+1)] | | (n + 1)(2n2 + 5n + 2) | |
| = |
| = |
| 2(2n+1)(2n+3) | | 2(2n + 1)(2n + 3) | |
| | (n + 1)(n + 2)(2n + 1) | | (n + 1)(n + 2) | |
= |
| = |
| |
| | 2(2n + 1)(2n + 3) | | 2(2n + 3) | |
6 sie 20:29
Bogdan:
Przy okazji − co null oznacza sformułowanie: "Indukujac matematycznie" ?
6 sie 20:36
null: Tak. Faktycznie, na poczatku tez mi tak wyszlo, tylko gdy liczylem pierwiastki zamiast
dodac/odjac sqrt z delty to dodalem/odjalem w istocie jej wartosc i dziwilem sie czemu mi nie
wychodzi. Dzieki za pomoc.
Indukujac matematycznie − przeprowadzajac dowod przy pomocy indukcji matematycznej. Napisalem
tak bo bylo krocej
7 sie 16:27