6 sie 15:22
ICSP: z trzech funkcji .
−1 ≤ sinx ≤ 1
6 sie 15:27
babcyk: a skąd to −1
6 sie 15:28
wredulus_pospolitus:
sinx to funkcja ograniczona przez −1 (najmniejsza wartość przyjmowana przez sinx) i 1
(najwieksza wartośc przyjmowana przez sinx)
6 sie 15:33
Mila:
| | 1 | |
bo |
| →0 a funkcja sinx jest ograniczona, ,jak napisał ICSP |
| | x | |
6 sie 15:37
babcyk: chyba już kminie
mam twierdzenie o trzech ciągach
tutaj od razu wiemy jak ograniczyć funkcje sin
wiec mam
stała przez nieskończoność daje 0
| | π | |
ale jak bede miał np. x→ |
| to w tedy mam jedną granicę dodatnią a drugą ujemna wiec tw o |
| | 2 | |
| | 2 | |
trzech ciągach niezachodni a w odp jest |
| |
| | π | |
6 sie 15:58
ZKS:
A czy masz jakiś symbol nieoznaczony jeżeli masz do policzenia granicę
6 sie 16:12
babcyk: ok, rozumiem już
6 sie 16:17
asdf:

| | sinx | |
dowód granicy |
| też można udowodnić geometrycznie funkcjami: |
| | x | |
y=x,
y = sinx,
y = tgx, gdzie:
lim
x→0 sin(x) < lim
x→0 x < lim
x→0 tg(x)
6 sie 21:36