granica funkcji
babcyk:
n − liczba naturalna
6 sie 14:30
Patryk: n(n−1) ,tak z ciekawości, taka jest odpowiedz ?
6 sie 14:33
Patryk: albo samo n
6 sie 14:36
ZKS:
| | xn − 1 | |
limx → 1 |
| = H = |
| | x − 1 | |
Korzystając z reguły de l'Hospitala mamy
lim
x → 1 nx
n − 1 = n
6 sie 14:39
Saizou : no ja tam się nie znam
xn−1=(x−1)(xn−1+xn−2+...+x+1)
limx→1=(xn−1+xn−2+...+x+1) a tych czynników jest n
tak mi się zdaje, ale to tak 'na czuja'
6 sie 14:41
ZKS:
Dobrze Ci się zdaje Saizou.
6 sie 14:42
Saizou : hura ja
6 sie 14:43
ZKS:
Jest to suma ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie a
1 = 1 ilorazie q = x i
ostatnim wyrazie a
n = x
n − 1 czyli mamy tych czynników n.
6 sie 14:45
babcyk: dzięki za wyjaśnienie
6 sie 14:49