prosze o rozwiazanie
atamniemarudz: 1. Dane są proste y= x + m + 2 oraz y= 2x+3m.
a) Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia tych prostych należy do obszaru opisanego
nierównością |x| + |y| ≤ 4?
b) Jaką figurą jest zbiór punktów przecięcia tych prostych dla m ∊ R?
2. Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań jest para liczb różnych znaków?
a) {3x + 2y= m − 1
{x − y = m + 3
b) {2x −5y =22 −5m
{−x + 3y = m − 14
3. Rozwiąż układ równań.
a) {2x + |y| = 3
{|x| − 2y = 3
b) {|x − y| = 1
{|x + y| = 2
c) {|x − 1| − |y + 1| = 6
{3x + 2y = 3
6 sie 13:39
matura :
zadanie 3
rozważ x≥0 x≥<0 y≥0 y<0
6 sie 13:55
Mila: Zadanie 1.
Dane są proste y= x + m + 2 oraz y= 2x+3m.
1) Punkt przecięcia prostych:
2x+3m=x+m+2⇔
x=−2m+2
y=−m+4
2) Dla jakich wartości parametru m punkt przecięcia tych prostych należy do obszaru opisanego
nierównością |x| + |y| ≤ 4?
|x|=|−2m+2|=|2m−2| i |y|=|−m+4|=|m−4|
|x|=
df2m−2 dla m≥1 i |y|=m−4 dla m≥4
|x|=−2m+2 dla m<1 i |y|=−m+4 dla m<4
Stąd warunek |x|+|y|≤4 jest równoważny alternatywie warunków:
a)m<1
lub
b)m∊<1,4)
2m−2−m+4≤4⇔m≤2 i m≥1
lub
c)
m≥4
2m−2+m−4≤4
3m≤4+4+2
3m≤10
| | 10 | |
m≤ |
| i m≥4 brak rozwiązań |
| | 3 | |
Odp.
6 sie 19:11
Mila:

|x|+|y|≤4
6 sie 19:16