maturalne
matura : | | 2 | | 3 | |
rozwiązaniem równania |
| = |
| jest liczba −3 wyznacz m |
| | x+m | | x−1 | |
−8=−9+3m
1=3m
6 sie 13:33
wredulus_pospolitus:
założenia ... m≠3 ... od tego trzeba zacząć
6 sie 13:37
wredulus_pospolitus:
a tak to dobrze
6 sie 13:38
matura :
a może być tak na początku ?
x≠m i x≠1
6 sie 13:42
matura : suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 10 Iloczyn tej liczby i liczby otrzymanej z
przestawienia jej cyfr jest równy 2296 wyznacz liczbę dwucyfrową
a+b=10
ab+i teraz jak tu zapisać przestawienie =2296 ?
nie chcę gotowca tylko wskazanie jak napisać to przestawienie
6 sie 13:54
ZKS:
Przykładowo masz liczbę 21 więc ją można zapisać jako 10 * 2 + 1 a po przestawieniu cyfr
będzie to wyglądać następująco 10 * 1 + 2.
Cyfrę dziesiątek mnożymy przez 10 a cyfrę jedności przez 1.
Rozumiesz?
6 sie 14:03
matura : 10a+9b=10 ok ?
6 sie 14:11
ZKS:
Ale co teraz zapisałeś bo ja Ciebie niestety nie zrozumiałem?
6 sie 14:14
matura : liczba dwucyfrowa 10a+9b i to się równa 10 to z polecenia ?
6 sie 14:15
ZKS:
Suma cyfr masz w poleceniu. Mając liczbę 21 to suma jej cyfr ile wynosi?
6 sie 14:19
matura : suma jej cyfr wynosi 3
6 sie 14:23
matura :
czyli pierwsze równanie a+b=10 ?
6 sie 14:23
ZKS:
Tak. Pierwsze dobrze dlatego nie zwróciłem uwagi na to ale chciałeś aby Ci pomóc zrobić
drugie równanie do układu równań.
6 sie 14:26
matura :
więc teraz drugie liczba dwucyfrowa 10a+b czy 10a+9b ?
6 sie 14:28
ZKS:
No pomyśl spójrz na to co napisałem wcześniej.
6 sie 14:30
matura : 10a+b
6 sie 14:33
ZKS:
Dokładnie a teraz jak będzie wyglądać Twoja liczba po przestawieniu cyfr?
6 sie 14:41
matura :
10b+a ?
6 sie 14:42
ZKS:

.
6 sie 14:46
matura : dziękuje ZKS

masz jeszcze chwilkę ?
6 sie 19:12