Zbadać zbieżność szeregu
kamil123: Cześć wszystkim. Nie mogę poradzić sobie z tymi dwoma przykładami, trzeba zbadać zbieżność
szeregu:
∞
∑ sin((n!*π)/6)
n=1
∞
∑ ((2+(−1)n)/2n)
n=1
Z góry wielkie dzięki.
6 sie 12:27
wredulus_pospolitus:
pierwsze
| | π | |
sin (n! * |
| ) jakie przyjmuje wartości  |
| | 6 | |
Oto jakie:
0,5
√3/2
0
0
0
0
0
0
dlaczego?
ponieważ
3! = 6 .... czyli n! dla n≥3 będzie podzielna przez 6
| | π | |
czyli n! * |
| = k*π ; gdzie k∊Z |
| | 6 | |
a sin (kπ) = 0
6 sie 13:19
wredulus_pospolitus:
drugie
| 2+(−1)n | | 1 | |
| = |
| + (−0.5)n = (0,5)n−1 + (−0,5)*(−0,5)n−1 |
| 2n | | 2(n−1) | |
dla n parzystych (n=2k−1) mamy
(0,5)
2k−2 − 0,5*(0,5)
2k−2 = 0,5*(0,5)
2k−2 = (0,5)
2k−1
dla n nieparzystych (n=2k) mamy
(0,5)
2k−1 + 0,5*(0,5)
2k−1 = 1,5*(0,5)
2k−1
sumując masz:
| | 1 | |
(1,5 + 0,5)*(0,5)2k = 2*(0,5)2k = ( |
| )2k−1 ; gdzie k∊Z |
| | 2 | |
6 sie 13:26
wredulus_pospolitus:
tfu tfu ... sumując oczywiście mamy w potędze 2k
−1
6 sie 13:31