wektory
Kasia: 1. Wektor x
→ jest kolinearny z wektorem a
→ =[2,1,−1] i spełnia zależność x
→*a
→=3. Wyznaczyć
jego współrzędne.
2. wykazać,że :
a) wektory p
→=a
→(b
→*c
→) − b
→(a
→*c
→) oraz c
→
b) wektory p
→= b
→ − a
→(a
→*b
→)/ I a
→I oraz wektor a
→ są wzajemnie prostopadłe.
3. Znaleźć wektor m
→ leżący w płaszczyźnie xOy prostopadły do wektora a
→=[5,−3,4] i o
długości równej długości wektora a
→.
4. Wyznaczyć wektor x
→ spełniający równanie 3x
→+2a
→(x
→*b
→)=c
→ , gdzie 3+2a
→*b
→ ≠0.
Wskazówka: Pomnożyć obustronnie skalarnie przez wektor b
→
5. Punkty A(2,1,−1), B(4,2,1) C(2,4,3) są wierzchołkami równoległoboku. Znaleźć wektor
wysokości CK
→ tego równoległoboku opuszczonej na bok AB.
6. Wykazać,że wektory a
→=[−1,3,2] , b
→=[2,−3,−4], c
→=[−3,12,6] są komplementarne i rozłożyć
wektor c
→ na kierunki wektorów a
→ i b
→.
Bardzo dziękuję za wszelką pomoc !
wredulus_pospolitus:
1)
x = [x
1,x
2,x
3]
dokonaj mnożenia skalarnego ... masz równanie z trzema niewiadomymi
co oznacza że wektory są kolinearne

skorzystaj z tego by stworzyć kolejne dwa równania