podzielnosc
zadanie: W liczbie 3120000001

wpisać w miejsce znaków zapytania takie cyfry (mogą być
różne), aby otrzymać liczbę dającą przy dzieleniu przez 72 resztę 5. Podać wszystkie
rozwiązania.
ta liczba bedzie podzielna przez 72 jezeli jej 2 ostatnie cyfry to: 20 i 92.
i czy jezeli ta liczba ma przy dzieleniu przez 72 dawac reszte 5 to czy wystarczy po prostu do
tych koncowek dodac 5 czyli 20+5=25, 92+5=97 ?
6 sie 11:42
zadanie: tam na koncu sa 2 znaki zapytania ...1? ?
6 sie 12:08
Trivial: tak.
6 sie 14:17
zadanie: dziekuje
6 sie 15:41
Trivial:
Trzeba tylko uważać na brzegi.
Przykład:
Jeśli jedynym rozwiązaniem podzielności przez 72 byłaby końcówka 70, to oczywiście końcówka 75
da resztę pięć. Ale uwaga! Końcówka 03 również daje resztę pięć, mimo że odpowiadające jej
rozwiązanie podzielności przez 72 to końcówka "−02" (minus dwa).
6 sie 16:14
zadanie: ale tutaj tylko 25 i 97 moga byc?
6 sie 16:24
Trivial:
Interesują nas końcówki dwucyfrowe.
Tak, bo 25 − 72 = −47 < 0, tak samo 97 + 72 = 169 > 99
6 sie 16:27
zadanie: dziekuje
6 sie 16:59