wektory....
xyz: Jak wyliczyć z danego wektora AB[x,y] współrzedne punktów A i B? Czy to wogóle jest możliwe?
5 sie 22:49
Mila:

Masz 4 wektory równe [3,1]
Musisz mieć podany początek albo koniec wektora albo jakies inne warunki.
5 sie 22:55
xyz: Mam takie zadanie
Oblicz współrzedne wierzchołków C i D równoległoboku ABCD wiedząc, że A(−5,1), B(2,−2), a
przekątne AC i BD przecinaja się w punkcie S(3 12 , 2)
Policzyłam że wektor AS= [8 12 , 1] , a więc wektor AC = 2AS = [−3,2]
tak samo wektor BS= [1 12 , 4] , wektor BD= 2BS = [3,8]
i dalej nie wiem jak to zrobić... czy gdy mam już wiadomą długość wektora AC moge z niego
wyliczyć wierzchołek C?
5 sie 23:04
Bogdan:
Punkt S jest środkiem przekątnych, skorzystaj z tego.
5 sie 23:16
xyz: Wykorzystałam go do policzenia wektora AC i BD... nie wiem co jeszcze moge z nim zrobić
5 sie 23:19
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
xc = 3 |
| + 8 |
| = 12, yc = 2 + 1 = 3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 | |
albo bez wektorów: xc = 2* |
| − (−5) = 12, yc = 2*2 − 1 = 3 |
| | 2 | |
Podobnie można obliczyć współrzędne punktu D
5 sie 23:24
Bogdan:

A(x
A, y
A), B(x
B, y
B), środek AB S(x
S, y
S)
| | xA + xB | |
xS = |
| ⇒ xB = 2xS − xA |
| | 2 | |
| | yA + yB | |
yS = |
| ⇒ yB = 2yS − yA |
| | 2 | |
5 sie 23:28
xyz: a mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego to dodaje, a nie odejmuje i dlaczego biore do tego
współrzedne punktów A i S ? Nie miałam tego nigdy w szkole i próbuje sama to jakoś ogarnąć
więc bardzo prosze o cierpliwość i wyrozumiałosć
5 sie 23:30
Mila:

Przekątne w równoległoboku dzielą się na połowy.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
S=(3 |
| ,2)→[8 |
| ,1]→C=(3 |
| +8 |
| ,2+1)=(12,3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
S=(3 |
| ,2)→[1 |
| ,4]→D=(5,6) |
| | 2 | | 2 | |
5 sie 23:31
xyz: Srodek potrafie wyliczyć, tylko z wyliczeniami tych wierzchołków mam problem...
5 sie 23:32
Bogdan:

→ →
AS = SB
→
AS = [x
S − x
A, y
S − y
A] = [p, q]
x
B = x
S + p, y
B = y
S + q
5 sie 23:35
xyz: Mila dziękuje Ci bardzo... wszystko wydaje sie takie proste! Tylko wciąż nie rozumiem dlaczego
to dodajesz? Czy jest na to jakaś definicja?
5 sie 23:37
Mila:
Korzystając ze wsp. środka odcinka:
AC: A=(−5,1)
y
s=2
| | 1 | | −5+xc | | 1+yc | |
3 |
| = |
| ; 2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
7=−5+x
c; 4=1+y
c
x
c=12; y
c=3
podobnie oblicz wsp. punktu D.
5 sie 23:37
xyz: Bogdan wielkie dzieki!
5 sie 23:38
xyz: Mila dziękuje

juz wszystko jasne
5 sie 23:39
Mila: Ad 23:37
Do współrzędnych punktu dodajemy wsp. wektora, to jest translacja punktu o dany wektor popatrz
na rysunek .
| | 1 | |
Punkt S przesuwasz o 8 |
| jednostek w prawo, jedną w górę. |
| | 2 | |
5 sie 23:40
Mila:
5 sie 23:52