analiza funkcjonalna
fx: Witam!
Szukam kogoś dobrze obeznanego z analizą funkcjonalną.
Jest tutaj ktoś taki chętny do pomocy?
5 sie 21:12
fx: Mój problem jest następujący:
Przestrzeń X = CR[0; 2π] i ciąg φn = sin nx
korzystając z π−1 ∫02π (sin nx − sin mx)2 dx = 2
5 sie 23:35
fx: to
||φn − φm||∞ ≥ 1 zatem φn nie posiada podciągu zbieżnego jednostajnie. Jak jednak
udowodnić, że nie ma podciągu zbieżnego punktowo?
5 sie 23:37
fx: W przestrzeni C(X), gdzie X jest zwartą przestrzenią Hausdorffa,
ciąg funkcji fn jest słabo zbieżny do funkcji f wtedy i tylko wtedy, gdy liczby fn ∞ są
wspólnie ograniczone oraz ciąg fn jest zbieżny punktowo, tzn.
fn(x) →f (x) dla x ∊ X
5 sie 23:40
fx: Cały problem w tym, że w zasadzie nie potrafię wykazać powyższego twierdzenia. Ktoś pomoże?
5 sie 23:41
Eta:
7 sie 01:24
fx: Pomożesz? Nadal nie mam pomysłu jak wykazać, że φn jest zbieżny punktowo w C(x).
7 sie 01:27
7 sie 01:41
fx: A tak troszkę poważniej?
7 sie 01:51
bakałarz:
Ze wstępu Jakuba:
"Witam! Nazywam się Jakub Grzegorzek. ... Materiał na tej stronie obejmuje program
gimnazjum, liceum i niektóre zagadnienia ze studiów."
Niektóre
To Ty, Waść fx jesteś niepoważny
7 sie 12:07
fx: Ciekawe czyim ukrytym wcieleniem jesteś... Też bym schował się pod innym nickiem gdybym chciał
napisać taką absurdalna wiadomość wskazującą na niskie zdolności rozumienia własnego,
ojczystego języka. Zacytowany fragment odnosi się do zawartości merytorycznej "kompendium" a
nie forum.
7 sie 13:57
asdf: materiał, a zakres to co innego

Moc internetu − beztroska krytyka, nawet głupia i
niepoważna..
7 sie 14:22