.
Ania: x2−4x+3 . jak to przedstawić w postaci (x−a)(x−b) ?
5 sie 20:07
Bogdan:
Np. tak: x2 − 4x + 4 − 1 = (x − 2)2 − 1 = (x − 2 − 1)(x − 2 + 1) = (x − 3)(x − 1)
5 sie 20:09
bezendu:
Δ=16−12=4
√Δ=2
(x−1)(x−3)=x
2−3x−x+3=x
2−4x+3
5 sie 20:10
Ania: hmm, a nie ma na to jakiegoś wzoru ? bo ja to raczej kiepska jestem w znajdowanie takich
sprytnych pomysłów
5 sie 20:11
ICSP: Jest wiele sposobów

1. Liczysz deltę,później miejsca zerowe i zapisujesz (x − x
1)(x−x
2)
2. Rozbijasz sprytnie
3. Zawijasz do wzoru skróconego mnożenia
1. x
2 − 4x + 3
Δ = 16 − 12 = 4 ,
√Δ = 2
zatem (x−3)(x−1)
2. x
2 − 4x + 3 = x
2 − 3x −x + 3 = x(x−3) −(x−3) = (x−3)(x−1)
3. x
2 − 4x + 3 = x
2 − 4x + 4 − 1 = (x−2)
2 − 1 = (x−2−1)(x−2+1) = (x−3)(x−1)
oraz wiele wiele innych sposobów.
5 sie 20:12
Ania: JEJU


No tak równanie kwadratowe ~~

masakra, co te wakacje robią z człowiekiem, wszystko
zapominam , za rok matura , PORAŻKA

wielkie dzięki za odswieżenie pamięci, mojej skromnej
5 sie 20:12
bezendu:
to jest po prostu postać iloczynowa

masz wzór w tablicach na to y=a(x−x
1)(x−x
2)
5 sie 20:13
Ania: tak tak, jeju co bym zrobiła , gdyby nie było matematyki pisz i Was tutaj
5 sie 20:14
matura: muszę Cię zmartwić ale to nie jest równanie kwadratowe bo nie ma tu nigdzie znaku =
5 sie 20:33
pigor: ... , słuszna uwaga, a więc jak to to ...

nazwać

.
5 sie 21:32
matura : wyrażenie algebraiczne
5 sie 21:34
pigor: ..., za bardzo ogólnie, a może bardziej konkretnie, bo jest to znana nazwa .
5 sie 21:39
matura : wielomian
5 sie 21:41
pigor: ..., dużo lepiej , ale jeśli już to : wielomian zmiennej x stopnia 2−ego,
a najczęściej mówi się po prostu
trójmian kwadratowy zmiennej x . ...
5 sie 22:00
Mila:
Trójmian kwadratowy.
5 sie 22:00