Rozwiązywanie prsotych równań
Gabrysia : a) (x
2 − 1)
√−x = 0
5 sie 12:39
ICSP: a) (x2 − 1)*√−x = 0
Dziedzina : −x ≥ 0 ⇒ x ≤ 0 , D : x ∊ (−∞ ; 0>
(x2 − 1)*√−x = 0 ⇒ x2 − 1 = 0 v √−x = 0 ⇒ x = 1 v x = −1 v x = 0
Sprawdzam które należą do dziedziny i dostaje odp :
x = 0 v x = −1
5 sie 12:45
ICSP: D : 1 − x > 0 ⇒ x < 1 , D : x ∊ (−
∞ ; 1)
| x2 − 4 | |
| = 0 ⇒ x2 − 4 = 0 ⇒ x = 2 v x = − 2 |
| √1 − x | |
Ponownie sprawdzam które należą do dziedziny i dostaje :
x = −2
5 sie 12:47
Gabrysia : a jak napisałeś tą dziedzinę?
5 sie 12:58
ICSP: tzn ?
Chodzi Ci o zasady jej wyznaczania ?
5 sie 13:00
Gabrysia : tak :3
5 sie 13:00
Gabrysia : bo ja rozwiązałam równania tylko źle wyznaczyłam dziedzinę
5 sie 13:01
ICSP: Są dwie główne zasady :
| | a | |
1. Jeżeli masz ułamek to mianownik musi być różny od 0 ( |
| to b ≠ 0 ) |
| | b | |
2. Jeżeli masz pierwiastek to wartość pod pierwiastkiem musi być
nieujemna (
√a to a ≥ 0
)
1. (x
2 − 1)*
√1 − x = 0
nie mam ułamka ale mam pierwiastek. Aby ustalić dziedzinę biorę wszystko to co mam pod tym
pierwiastkiem i sprawdzam kiedy jest ≥ 0 :
1 − x ≥ 0 ⇒ x ≤ 1 . Wystarczyło przerzucić x na druga stronę.
Mam ułamek i pierwiastek. Więc tak na prawdę muszą być spełnione dwa warunki :
mianownik ułamka różny od 0 :
√1−x ≠ 0 ⇒ 1 − x ≠ 0 ⇒ x ≠ 1
Wartość pod pierwiastkiem musi być nieujemna: 1−x ≥ 0 ⇒ x ≤ 1
Dziedzina to iloczyn tych dwóch przypadków czyli : x ∊ (−
∞ ; 1)
5 sie 13:06
Gabrysia : aaa
rozumiem już
5 sie 13:10