liczby wymierne
Marzena: Czy liczby:
−2,(01)
Sa liczbami wymiernymi?
5 sie 03:24
irena_1:
| | 1 | | 199 | |
−2,(01)=−2 |
| =− |
| − liczba wymierna |
| | 99 | | 99 | |
| | 2 | |
− |
| − liczba niewymierna |
| | π | |
5 sie 07:32
Marzena: a czy napewno liczba −2,(01) jest wymierna? te (01) to nie liczba ktora sie nei konczy? i jest
niewymierna?
6 sie 05:18
Janek191:
x = 0,(01) = 0,0101010101....
100x = 1,01010101.....
100x − x = 1
99x = 1
czyli
| | 1 | | 199 | |
− 2,(01) = − 2 |
| = − |
| − liczba wymierna |
| | 99 | | 99 | |
6 sie 07:25
irena_1:
Jeśli postać dziesiętna liczby jest nieskończona, ale okresowa, to liczba taka jest wymierna.
Postać dziesiętna liczby niewymiernej jest nieskończona i nieokresowa.
Przykład liczby niewymiernej
3,03003000300003000003...
6 sie 08:55