matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanko
Marzena:
podaj przyklad liczb calkowitych dodatnich a i b spelniajacych nierownosc:
5
a
6
<
<
7
b
7
5 sie 02:12
Janek191:
5
a
6
10
a
12
<
<
⇒
<
<
7
b
7
14
b
14
więc a = 11 , b = 14
5
a
6
20
a
24
<
<
⇒
<
<
7
b
7
28
b
28
więc a = 21, b = 28 lub a = 22, b = 28 lub a = 23, b = 28
5 sie 02:29
pigor:
..., lub np.
5
5,6
6
5,6
56
8
4
<
<
⇒
=
=
=
= 0,8 = ... itp, itd.
7
7
7
7
70
10
5
5 sie 14:37