Z
Trochę umiem matematykę : Czy √3+√2 to liczba niewymierna?
√3+√2=1,73...+1,41...=3,14...=π , jak wiemy π to liczba nie wymierna.
Zna ktoś inny sposób cos w stylu Vaxa aby to dowieść ?
5 sie 00:48
fx: Skąd pomysł, że ta równość jest prawdziwa? Nie jest prawdą.
Takie rozumowanie, że suma dwóch liczb niewymiernych jest liczbą niewymierną jest błędne.
Dodaj do siebie dwie przeciwne liczby niewymierne... Czy 0 jest niewymierne?
Kiedy liczba jest niewymierna? Gdy nie można jest przedstawić w jaki sposób?
5 sie 00:54
V.Abel: nie można się powołać na to, że suma dwóch dowolnych liczb niewymiernych jest po prostu
niewymierna, ładnie opisać i już?
5 sie 01:30
Technik: Do Vaxa to Ci dużo brakuję

Vax widzi wszystko
5 sie 10:13
Piotr 10: Przeprowadź dowód nie wprost, czyli uznaj, że √3+√2 jest liczbą wymierną. Spróbuj może tak
5 sie 10:38
Technik:
to jest źle √3+√2=3,14626437
π=3,141592654....
więc √3+√2≠π
5 sie 10:44
ICSP: rozważ wielomian x4 − 10x2 + 1
5 sie 11:45
Piotr 10: f(x)=x4−10x2+1
f(√3+√2)=(√3−√2)2(√3−√2)2−10(√3−√2)2+1=(5−2√6)(5−2√6)−10(5−2√6)+1=
25−20√6+24−50+20√6+1=0
Z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu
Jeżeli wielomian ma pierwiastki wymierne to są one dzielnikiem wyrazu wolnego.
x4−10x2+1=0
Pierwiastkami wymiernymi tego równania są: x=1 oraz x=−1.
A więc liczba √3+√2 jest liczbą wymierną c.n.u
5 sie 11:56
Piotr 10: A więc liczba √3+√2 jest liczbą niewymierną c.n.u
5 sie 11:57
ICSP: Pierwiastkami wymiernymi tego równania są x = 1 oraz x = −1

Poważnie ?
5 sie 11:59
Piotr 10: Możliwymi pierwiastkami tego równania są(wiem, że nie są). Te liczby mogą być pierwiastkami,
ale nie muszą być
5 sie 12:01
ICSP: To czemu piszesz że są ?
5 sie 12:03
Piotr 10: Przez przypadek napisałem to, ''Możliwymi pierwiastkami tego równania są x=1 lub x=−1. Żadna z
tych liczb nie równą się
√3+
√2. A więc liczba
√3+p{2 jest niewymierna. Tak może być

?
5 sie 12:05
ICSP: może
pokaż jeszcze że w(1) ≠ 0 oraz w(−1) ≠ 0
5 sie 12:08
Piotr 10: W(1)=1−10+1=−8≠0
W(−1)=1−10+1=−8≠0
Ok idę zjeść, masa sama się nie zrobi
5 sie 12:11
Technik: Masę chcesz jedzeniem zrobić ? a ja myślałem że ćwiczeniami
5 sie 12:12
Piotr 10: No wiadomo, ale trening bez diety to nie za bardzo, dieta to podstawa
5 sie 12:13
Basia:
@V.Abel nie można się powołać na to, że suma dwóch dowolnych liczb niewymiernych
jest po prostu niewymierna, ładnie opisać i już?
fx już o tym pisał, ale jak przyszły student matematyki może coś takiego napisać ?
√2 + (−
√2) = 0
∊W
π + (4−π) = 4
i tak dalej
5 sie 12:51
fx: @Technik: samymi ćwiczeniami niewiele zdiełasz. Bo ćwiczenia to jak zamówienie ekipy
budowlanej, ale cóż po ekipie gdy brak cementu i niezbędnych materiałów?

Organizm ludzki
co prawda potrafi syntetyzować aminokwasy endogenne ale po pierwsze nie cały niezbędny ich
zestaw oraz nie w takich ilościach jak potrzeba dla zaspokojenia popytu anabolicznego.
5 sie 13:19
AS: Popróbuję ja swoich możliwości.
Zakładam,że
√3 +
√2 jest liczbą wymierną tj
Kwadratuję obie strony
2*
√6*q
2 = p
2 − 5*q
2
Ponownie kwadratuję
24*q
4 = (p
2 − 5*q
2)
2
Lewa strona dla dowolnego q będzie zawsze parzysta.
Przypadek 1
p parzyste , q nieparzyste
Wtedy p
2 będzie parzyste , 5*q*2 nieparzyste
p
2 − 5*q
2 nieparzyste i jej kwadrat również nieparzysty.
Nie może zajść równość
Przypadek 2
p nieparzyste , q parzyste
Wtedy p
2 będzie nieparzyste , 5*q*2 parzyste
p
2 − 5*q
2 nieparzyste i jej kwadrat również nieparzysty.
Nie może zajść równość
Przypadek 3
p nieparzyste , q nieparzyste
Wtedy p
2 będzie nieparzyste , 5*q*2 nieparzyste
p
2 − 5*q
2 nieparzyste i jej kwadrat również nieparzysty.
Nie może zajść równość
Dochodzę do sprzeczności z założeniem
5 sie 13:23
AS: Mała korekta − zamiast 5*q*2 ma być 5*q2
5 sie 13:27
Mila:
Sposób : ICSP
Skorzystamy z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o całkowitych współczynnikach.
Aby to zrobić szukamy wielomianu o współczynnikach całkowitych, którego pierwiastkiem jest
podana liczba:
x=√3+√2
Podnosimy do kwadratu obie strony
x2=3+2√6+2
x2=5+2√6⇔
x2−5=2√6 Podnosimy do kwadratu obie strony
x4−10x2+25=24
x4−10x2+1=0
wymierne pierwiastki tego wielomianu mogą być równe 1 lub −1.
w(1)=1−10+1≠0
w(−1)=1−10+1≠0
w(√3+√2)=0
liczba rzeczywista (√3+√2) różna od 1 i różna od (−1) jest pierwiastkiem wielomianu o
całkowitych wspólczynnikach, zatem to liczba niewymierna.
5 sie 17:32
V.Abel: dobra, sorry, ale ja tak kiedyś opisałem i mi uznali i było ok. patrzę na wasze rozwiazania i
widze, ze moje nie jest wcale dobre. przepraszam, ze wprowadzilem w blad
6 sie 00:22