rownanie dowod
rownanie: udowodnij:
√8−4√3−√5−2√6+√10+2√3−2√6−6√2=1
co mi przychodzi do glowy to √5−2√6=√(√3−√2)2=√3−√2 jak dalej ?
4 sie 22:47
Technik:
a mi przychodzą do głowy wzory skróconego mnożenia i wartość bezwzględna
4 sie 22:50
5-latek: tak naprawde to √x2=|x|
4 sie 22:52
Technik:
dlatego napisałem wartość bezwzględna, ale autor wątku chyba tego nie znał a szkoda
4 sie 22:53
rownanie: i co w związku z tym ?
4 sie 22:53
rownanie: √5−2√6=|√3−√2|=√3−√2 opuscilem srodek zwyczajnie
4 sie 22:55
rownanie: mi przychodzą do głowy rożne rzeczy najczęściej nocą

pytanie co z tego wynika odnośnie
zadania
4 sie 22:59
Technik: w nocy to się śpi

ja czekam na Twoje rozwiązanie ?
4 sie 23:00
rownanie: żebym miał rozwiązanie wkleiłbym nie sadzisz?
4 sie 23:01
Mila:
1) (√6−√2)2=6−2√12+2=8−4√3⇒
√8−4√3=|√6−√2|=√6−√2
4 sie 23:02
Technik: ja nic nie sądzę na tym forum widziałem już chyba prawię wszystko nawet wstawianie zadań
podczas egzaminów...
4 sie 23:03
rownanie: Technik jeśli nie chcesz to sie nie udzielaj skoro podejrzewasz wszystkich o oszustwa.
Zapytałem grzecznie jak dalej i nie piszę egzaminu o 23 w nocy. Dzięki Miła.
4 sie 23:06
rownanie: Eta Mila a co z tym "dłuższym" pierwiastkiem ?
4 sie 23:07
Mila:
2) dobrze zrobiłeś
3)
(1+√3−√6)2=1+3+6+2√3−2√6+2√18=10+2√3−2√6+6√2
√10+2√3−2√6+6√2=|1+√3−√6|
dokończ
4 sie 23:09
Technik: Nie podejrzewam Cie o żadne oszustwa to raz, a po drugie chciałem żebyś wstawił po kolej co
robisz żeby powiedzieć co masz źle
4 sie 23:11
rownanie: dalej będę wiedział to pod wartościa jest dodatnie wiec zwyczajnie opuszczę i wiem wszystko.
Dzieki wielkie Miła.
4 sie 23:13
Mila:
Jest bład w znakach.. w (3) Poprawisz sam?
4 sie 23:16
rownanie: tak to już drobiazgi
4 sie 23:18
Mila:
Poprawwwwiam:
3)
(1+√3−√6)2=1+3+6+2√3−2√6−2√18=10+2√3−2√6−6√2
√10+2√3−2√6−6√2=|1+√3−√6|
4 sie 23:23