Znajdź współczynniki.
Paweł: Cześć z nudów robię zadania i mam problem z jednym.
dla jakich wartości współczynników a, b, c, nierówność ax2 + bx + c >0 jest spełniona dla x ∊
(−∞;−7) U (3;∞)? Wiadomo, że lewa strona tej nierówności przyjmuje wartość −42 dla x = 0.
4 sie 18:10
max:
a=2, b= 8, c= −42
4 sie 18:14
Paweł: Wynik to sobie mogę znaleźć w książce, chodzi mi jak to rozwiązać (niekoniecznie gotowca, ale
naprowadzić) xD
4 sie 18:16
max:
W(0)= c = −42 i x
1= −7 , x
2= 3
z wzorów Viete
'a
i po bólu
4 sie 18:20
Mila:
a>0
x1=−7
x2=3
f(0)=−42⇔c=−42
Skorzystaj z wzorów Viete'a
4 sie 18:22
Paweł: Widzę, że −7 i 3 bierzecie za miejsca zerowa. Ale skąd wiecie, że akurat to te liczby. Coś
powiązanego z tym (−∞;−7) U (3;∞) czyli <−7;3>.
4 sie 18:24
max:
2 sposób
z postaci iloczynowej
L: y=a(x+7)(x−3) i y(0)= −42 ⇒ −42= a*7*(−3) ⇒ a=....
to: y= 2(x+7)(x−3) = 2x2+8x −42 ⇒ a=2, b=......... c=.....
4 sie 18:25
max:
4 sie 18:30
Paweł: Aaaa, kurcze ciemno w głowie było xD. Dzięki wam za pomoc. Pozdrawiam.
4 sie 18:31
max:

4 sie 18:32
Trochę umiem matematykę : Zadań nie robi sie z nudów
4 sie 18:32
bezendu: @Trochę umiem matematykę czemu nie ?
4 sie 18:35
Paweł: No lepiej chyba pouczyć się matmy niż siedzieć przed TV jak taki upał na podwórku

/
4 sie 18:35
4 sie 18:36