4 sie 16:22
Godzio:
Wsk. sin(7x) = sin(7π − 7x)
4 sie 16:24
babcyk: a mogę wiedzieć skąd to się wzięło
4 sie 16:25
Godzio: Wzory redukcyjne (liceum

)
4 sie 16:30
Mila:
| | sin(7x) | | (sin(7x))' | |
limx→π |
| =H limx→π |
| = |
| | sin(5x) | | (sin(5x))' | |
| | 7cos(7x) | | 7 | |
=limx→π |
| = |
| |
| | 5cos(5x) | | 5 | |
cos(7π)=cos(7π−6π)=cosπ=−1
cos(5π)=cosπ=−1
4 sie 16:35
babcyk: ale nie rozumiem tego rozbicia sin(π − α) = sinα, dlaczego 7π anie po prostu π
a nawet jak postąpię na dole tak samo to mam sin0/sin0 i dalej jestem w kropce
4 sie 16:36
babcyk: rozwiązanie podane przez mile, pierwszy raz widzę taki sposób, i go nie ogarniam
4 sie 16:39
asdf: znasz pochodne i sposob rozwiazywania granic − delopitala?
4 sie 16:44
asdf: de hospitala*
4 sie 16:44
babcyk: do pochodnych jescze nie doszedłem, pochodne mam zaraz za granicami
4 sie 16:50
Mila:
sin(7π)=sinπ
stąd można zapisać:
sin(7x)=sin(7π−7x)=sin[7*(π−x)]
| | sin[7(π−x)] | |
lim{x→π} |
| = |
| | sin[5(π−x)] | |
| | sin[7(π−x)]*7(π−x)*5(π−x) | |
=limx→π |
| = |
| | sin5(π−x)*7*(π−x)*5*(π−x)] | |
Korzystasz z własności granicy
4 sie 17:26