Wyznaczanie kąta znajc stasunki boków trójkąta
Wojtek: Siema! Chciałbym wyznaczyć kąt α wiedząc, że cos(α)=−1/4
Pewnie jest to banalne, ale ja kończąc gimnazjum nie jestem w stanie jeszcze tego zrobić

P.S. Jeśli użyłem złej funkcji to proszę o poprawkę
4 sie 15:15
Wojtek:

jeszcze podam boki trójkąta
a=4
b=3
c=2
α kąt naprzeciwko boku a
4 sie 15:20
Godzio:
| | 1 | |
W takich przypadkach korzysta się z tablic trygonometrycznych cos(α) > 0 (więc − |
| chyba |
| | 4 | |
nie pasuje)
4 sie 15:34
Bogdan:

Dane są poprawne, trójkąt jest rozwartokątny, α > 90
o
4 sie 15:40
Wojtek: to inaczej zadam to pytanie
jak obliczyć kąt α (naprzeciwko boku a) znając długości wszystkich boków?
4 sie 15:41
Bogdan:
Można np.skorzystać z twierdzenia cosinusów. W tym przypadku:
| | 1 | |
16 = 4 + 9 − 12cosα ⇒ cosα = − |
| |
| | 4 | |
Założenie: 90
o < α < 180
o
| | 1 | |
cosα = − |
| ⇒ cosα ≈ −cos75o31' ⇒ cosα ≈ cos(180o − 75o31') |
| | 4 | |
α ≈ 104
o29'
4 sie 15:50
Godzio:
No tak, zasugerowałem się rysunkiem
4 sie 16:06
Wojtek: skąd wartość −cos75o 31'
i skąd to założenie Założenie: 90o < α < 180o
4 sie 16:11
Bogdan:
Jeśli w trójkącie cosinus jednego z kątów jest ujemny, to miara tego kąta jest większa
od 90o i mniejsza od 180o. Tutaj cosα = −0,25 < 0, więc α∊(90o, 180o).
Dla cosα = 0,25 odczytujemy z tablic (można również wykorzystać kalkulator)
α ≈ 75o31', w konsekwencji jeśli cosα = −0,25, to cosα = −cos75o31'
i dalej cosα ≈ cos(180o − 75o31') ≈ cos104o29'
4 sie 16:23
Wojtek: dzięki, a czy mógłbyś mi jeszcze podać link do tablic lub sposób korzystania z kalkulatora?
(CASIO fx−82ES)
4 sie 16:29
Bogdan:
Tablice sam poszukaj np. przez GOOGLE.
Kalkulator: SHIFT → cos
−10.25 = 1,318116072 (dla radianów)
Przeliczamy teraz na stopnie i układamy proporcję:
α = 1,318116072
180
o = π
Kalkulator: 180x1,318116072 / SHIFT→π = 75.52248781 (uwaga: / to znak dzielenia)
czyli 75.52248781
o
0,5225x60 = 31,35, czyli 31,35' ≈ 31
Ostatecznie otrzymujemy 75
o31'
Można od razu ustawić kalkulator na stopnie
4 sie 16:44
Wojtek: no bardzo podobnie mi wyszło (różnica sekundowa) dzięki za pomoc!
4 sie 17:12
Bogdan:
dlatego użyłem znaku ≈, można oczywiście zwiększyć dokładność obliczając wartość sekund.
4 sie 17:19