Ciagi
Garth: | | (−1)n | | 1 | |
Sprawdz, ktore wyrazy ciagu sn = |
| spelniaja nierownosc |sn| < |
| . |
| | n | | 10 | |
| | (−1)n | | (−1)n | |
n∊Np ⇒ | |
| | = |
| |
| | n | | n | |
| | (−1)n | | 1 | |
∧ |
| < |
| ⇔ n > 10(−1)n ⇔ n > 10 |
| | n | | 10 | |
| | (−1)n | | (−1)n | |
n∊Nnp ⇒ | |
| | = − |
| |
| | n | | n | |
| | (−1)n | | 1 | |
∧ − |
| > |
| ⇔ n > −10(−1)n ⇔ n > 10 |
| | n | | 10 | |
Poprawnie?
4 sie 14:38
4 sie 14:46
Godzio:
| | 1 | | 1 | |
Więc po prostu: |
| < |
| ⇔ n > 10 i tyle |
| | n | | 10 | |
4 sie 14:46
Garth: Czyli mam wnioskowac, ze moj sposob/zapis jest niepoprawny, czy jest poprawny, ale
niepotrzebnie dlugi?
4 sie 14:47
ICSP: tam jest Sn czy an ?
4 sie 14:55
Garth:
Jest to ogolny wyraz tego ciagu, nazwalem go s
n, w ksiazce jest nazwany b
n, ale a
n tez moze
byc, bynajmniej nie jest to wzor na sume ciagu.
4 sie 15:00
Godzio:
Określiłbym go jako dziwny.
ICSP a co za różnica

?
4 sie 15:01
Garth: Dziwny, ale poprawny?

Jesli tak, to w porzadku, lubie dziwactwa.
4 sie 15:01
Godzio:
| | (−1)n | | (−1)n | |
Jeżeli n ∊ Np, to (−1)n = 1 i zapis | |
| | = |
| jest dosyć dziwny  |
| | n | | n | |
Przede wszystkich moduł nam wszystko załatwia, więc nie trzeba rozpatrywać przypadków
4 sie 15:02
ICSP: bo mi się zawsze S
n kojarzy z sumą
4 sie 15:02
Garth: W przypadku liczb parzystych, wartosc w module byla dodatnia, wiec nie zmienialem znaku
pozbywajac sie modulu, w przypadku liczb parzystych wartosc ta byla ujemna. Racja, chyba nie
trzeba bylo rozpatrywac przypadkow, ale ja akurat na to wowczas nie wpadlem, wiec zrobilem
tak, jesli jest dobrze, to chyba nie ma problemu?

W koncu podobno kazdy sposob, o ile
wlasciwy, jest dobry.

No i dziekuje za pomoc.
4 sie 15:05
Garth: "...w przypadku liczb parzystych wartosc ta byla ujemna." − mialo byc nieparzystych.
4 sie 15:06
Garth: ICSP − dlatego ja zawsze staram sie troche inaczej wszystki nazywac, a nie tak standardowo, jak
wszedzie jest, bo pozniej wlasnie przychodzi taki wzor na ogolny wyraz ciagu nazwany s
n i
mozna odruchowo go wziac jako wzor na sume.
4 sie 15:07