Zbadaj, czy istnieje pochodna
aś: Zbadaj, czy istnieje pochodna
f3(0) dla f(x) = x3|x|
4 sie 13:42
Godzio:
| | ⎧ | x4 dla x ≥ 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x4 dla x < 0 | |
| | ⎧ | 4x3 dla x ≥ 0 | |
| f'(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −4x3 dla x < 0 | |
| | ⎧ | 12x2 dla x ≥ 0 | |
| f''(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −12x2 dla x < 0 | |
| | ⎧ | 24x dla x ≥ 0 | |
| f'''(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −24x dla x < 0 | |
f'''(0) = 0 dla x ∊ R (4 pochodna już nie istnieje

)
4 sie 13:49
Godzio:
To " dla x ∊ R " jest omyłkowe, jakoś mi się napisało
4 sie 13:50
aś: Ale nie korzystasz przy tym z granic? Prawostronnej i lewostronnej?
4 sie 13:53
aś: aaaa chyba wiem
teraz powinnam napisać:
lim x −> 0+ = 0
lim x −> 0− = 0
więc granica istenieje ?
4 sie 14:01
aś: Czy mogę to pominąć i z granic korzystam tylko w przypadku wyniku
∞
4 sie 14:04
ICSP: z granic korzystasz wtedy kiedy masz słówko "z definicji"
Godzio takiego słówka nie zobaczył
4 sie 14:11
aś: "pochodna z definicji" tak? i tylko wtedy?
przepraszam, że tak męczę
4 sie 14:22
aś: Temu pytam, bo na ćwiczeniach w tym samym zadaniu ale innym podpunkcie (robiliśmy tylko jeden)
korzystaliśmy z granic. Już zgłupiałam
4 sie 14:23
ICSP: Nie tylko wtedy :
Badać pochodną z definicji możesz zawsze. Nawet przy liczeniu jakichś podstawowych jak np
(x4)'
Tylko takie badanie zazwyczaj zajmuje dużo czasu. Jeżeli w poleceniu nie ma napisane aby zbadać
ja z definicji zdecydowanie prościej jest zrobić tak jak to zrobił Godzio.
4 sie 14:30
Godzio:
4 sie 14:32
aś: Czyli mam rozumieć, że na ćwiczeniach nam pani profesor jedynie utrudniła sprawę?
A rozwiązanie jest prawidłowe?
No to super

Dzięki za pomoc!
4 sie 14:34