wazne
nikiii: napisz wzor funkcji liniowej f(x) ktorej wykres przechodzi przez punkt P=(−2,3) i jest
rownoległy do wykresu funkcji g(x)=2−1,5x
pomocy!
4 sie 13:12
4 sie 13:18
nikiii: wyszedl mi wzor y=2x−7 chyba zle
4 sie 13:32
bezendu:

jeśli prosta jest równoległa to musi mieć taki sam współczynnik kierunkowy
y=−1,5x+2
y=−,1,5x+b
przechodzi przez punkt P (−2,3)
−1,5*(−2)+b=3
3+b=3
b=0
y=−1,5x
4 sie 13:36
5-latek: No pewnie ze zle
Proste sa rownolegle wtedy gdy maja jednakowe wspolczynniki kierunkowe
Prosta g(x)=2−1,5x ma wspolczynnik kierunkowy a=−1,5 (jest to liczba ktora stoi przy x a przy
x stoi (−1,5)
jesli funkcja g(x) ma wspolczynnik kierunkowy a=−1,5 to zeby proste te byly rownolegle to
funkcja f(x) musi miec taki sam wspolczynnik kierunkowy czyli wspolczynnik kierunkowy a
funkcji f(x) ktora ma byc rownolegla do g(x) tez musi =−1,5 czyli wzor funkcji f(x) bedzie
mial postac y=−1,5x+b .majac dany punkt P(−2,3) podstaw to tego ronania za x=−2 i za y=3
iwylicz z tego b i napisz wzor funkcji
4 sie 13:42
nikiii: o dzieki nie ogarniam tej matmy calkowicie
4 sie 13:51
nikiii: wyszlo mi b=0,5 a wzor y=−1,5+0,5
ojaaa pewnie znowu zle siara jak nic :c
4 sie 13:59
bezendu: napisałem już Ci rozwiązanie ( ale tak to jest jak ktoś nie czyta postów

)
4 sie 14:03
nikiii: nie no czytam widzialam zapisalam sobie wszystko ladnie pieknie nie smutaj
4 sie 14:04
5-latek: Popatrz na post
bezendu i sprawdz z tym postem swoje obliczenia
4 sie 14:05
nikiii: ej no luzik wiem ze zrobil dobrze a ja zle juz to ogarnelam myle sie bo mam duzo zadan do
rozwiazywania a za pozno sie za to zabralam
4 sie 14:07