!!!
nikiii: rozwiaz uklad rownan dowolna metoda algebraiczna i podaj interpretacje geometryczna ukladu
rownan
2x−y=1x+2y=8
bardzo wazne
4 sie 13:10
ICSP: 2x − y = 1
x + 2y = 8
1. Algebraicznie :
2x − y = 1 // * 2
x + 2y = 8
4x − 2y = 2
x + 2y = 8
−−−−−−−−−−−−−
5x = 10 ⇒ x = 2
2x − y = 1 ⇒ 4 − y = 1 ⇒ y = 3
zatem
x = 2
y = 3
2. Interpretacja geometryczna :
2x − y = 1 ⇒ y = 2x − 1 − jest to prosta. Oznaczam ją jako
niebieską
| | 1 | |
x + 2y = 8 ⇒ y = − |
| x + 4 − to również prosta. Oznaczam ją jako zieloną |
| | 2 | |
4 sie 13:13
ICSP:

czerwony punkt ma współrzędne P(2 ; 3) i to on jest rozwiązaniem układu równań
4 sie 13:15
noga: dziekuje
4 sie 13:15