Kilka granic do policzenia:
obi2exe:
a )
lim
n→∞ √n10 −2n2 +2
b)
| | 12 + 22 + ...+ n2 | |
limn→∞ |
| |
| | n3 | |
c)
d)
Nie wiem czy robię w nich błąd, czy w odpowiedziach jest źle. Naturalnie proszę o względne
rozpisanie.
4 sie 12:11
ICSP: a)
∞ − wycianij n
5 przed nawias
| | n(2n+1)(n+1) | |
b) 12 + 22 + ... + n2 = |
| − udowodnij , np. za pomocą indukcji |
| | 6 | |
matematycznej
| | a | |
c) jest wzór : lim (1 + |
| )n = ea skorzystaj z niego |
| | n | |
| | n2 + 2 | | 1 | | 3 | |
d) ( |
| )n2 = ( |
| )n2*(1 + |
| )n2) → 0 * |
| | 2n2 + 1 | | 2 | | 2n2 + 1 | |
e
3/2 = 0
wszystkie granice są liczone przy n →
∞
4 sie 12:32
obi2exe: ICSP
a) Nie pokrywa się z odpowiedziami, według nich wynik to 1.
b)Nawet nie wiem co to jest indukcja matematyczna, nie spotkałem się w średniej.
c) z moich obliczeń e−3, w odpowiedziach jest e−1/3
d) twoja wersja pokrywa się z odpowiedziami, zrobiłem gdzieś błąd w rachunkach.
4 sie 12:53
ICSP: 1. Wynik to na pewno ∞ myślę że reszta to potwierdzi
2. Hmm no to trzeba poczekać na kogoś kto potrafi wyprowadzić ten wzór sposobami licealnymi (np
ZKS
3. e−3 to poprawna odpowiedź
4 sie 12:56
obi2exe: ICSP dziękuję za pomoc!
4 sie 13:31
4 sie 16:17
Godzio:
b) Można np. z Twierdzenia Stolza
4 sie 16:21