NWW i NWD
Kasia: NWW i NWD dwoch liczb:
a=210, b=1635
4 sie 09:53
4 sie 10:22
Gustlik:
210 | 2 1635| 5
105 | 5 327 | 3
21 | 3 109 | 109
7 | 7 1 |
1 |
NWD(210, 1635) = 5*3 = 15 ← mnożę wspólne (zaznaczone) czynniki
NWW(210, 1635) = 210*109 = 22890 ← mnożę pierwszą liczbę przez niezaznaczone czynniki drugiej
4 sie 12:48
Mila:
Witaj
Gustlik, gdzie się podziewałeś. Dawno tu nie zaglądałeś.
4 sie 16:50
4 sie 16:55
5-latek: Gustlik rozleniwiamy nasza mlodziez
4 sie 17:01
Mila:
Garth z praktyki wiem, że algorytm Euklidesa sprawia uczniom większe kłopoty niż rozkład
na czynniki pierwsze.
4 sie 17:03
Garth: To bardzo mozliwe, chociaz w przypadku, gdy dzielniki przy rozkladzie na czynniki sa dosc
wysokie, algorytm Euklidesa wydaje sie byc efektywniejszy.
4 sie 17:12