liczby
zadanie: NWD i NWW jest okreslone dla liczb naturalnych czy calkowitych? pytam bo czasami roznie pisze
3 sie 12:06
zadanie: ?
3 sie 13:14
3 sie 13:29
zadanie: a kolejnosc liczb ma znaczenie tzn. (a, b) (b, a)?
3 sie 14:04
Mila:
Kolejność nie ma znaczenia, bo jesli korzystasz z rozkładu na czynniki pierwsze i przedstawiasz
liczby w postaci iloczynu to przecież mnożenie jest przemienne.
3 sie 14:16
zadanie: Oblicz NWD i NWW liczb m i n.
m=23*33*73
n=22*34*73
korzystajac ze wzorow:
NWD(m,n)=NWD(pa*qb; pc*qd)=pmin(a,c)*qmin(b,d)
NWW(m,n)=NWW(pa*qb; pc*qd)=pmax(a,c)*qmax(b,d)
gdzie
min(k,l) oznacza mniejsza z liczb k lub l
max(k,l) oznacza wieksza z liczb k lub l
mam:
NWD(m,n)=NWD(23*33*73;
22*34*73)=2min(3,2)*3min(3,4)*7min(3,3)=22*33*73
NWW(m,n)=NWW(23*33*73;
22*34*73)=2max(3,2)*3max(3,4)*7max(3,3)=23*34*73
dobrze?
3 sie 17:54
Mila:
Teoretycznie , tak.
A praktycznie:
NWD(m,n)=22*33*73 wspólne czynniki obu liczb
NWW(m,n)=23*33*73*3 =23*34*73
wszystkie czynniki jednej liczby( zwykle biorę większej ) i dopisuję do iloczynu z drugiej
liczby brakujące czynniki)
3 sie 18:53
zadanie: dziekuje
3 sie 19:07
zadanie: czy sa jeszcze jakies uzyteczne wzory na NWD i NWW oprocz:
NWD(a,b)=NWD(a−b;b) lub NWD(a,b)=NWD(a;b−a) lub a*b=NWD(a,b)*NWW(a,b) ?
4 sie 12:33
zadanie: ?
4 sie 16:40
zadanie: ?
4 sie 17:58
Mila: NWD− algorytm Euklidesa
NWD −z rozkładu na czynniki pierwsze
NWW− podany wzór
NWW− z rozkładu na czynniki pierwsze
4 sie 18:08
zadanie: dziekuje
a czy prawdziwy jest wzor (NWD(m,n))2=NWD(m2,n2)?
4 sie 18:19
zadanie: ?
4 sie 18:50
Mila:
Musisz rozważyć, korzystając z rozkładu na czynniki pierwsze liczb m i n.
Najpierw rozważ konkretne przykłady, potem uogólnij.
4 sie 18:59
zadanie: niech p1,p2 beda wspolnymi czynnikami pierwszymi liczb m i n.
NWD(m,n)=p1*p2
(NWD(m,n))2=p12*p22
NWD(m2,n2)=p12*p22 bo w rozkladzie liczby n2 na czynniki pierwsze wystepuja te same
czynniki, co w rozkladzie liczby n, ale wszystkie w podwojnej liczbie.
stad
wzor (NWD(m,n))2=NWD(m2,n2) jest prawdziwy
dobrze?
5 sie 17:39
Mila: Dobrze.
5 sie 20:33
zadanie: dziekuje
5 sie 20:47
zadanie: mam takie zadanie niby latwe ale nie wiem jak zrobic
NWD(x,48)=8. ile moze byc rowna liczba x, jesli wiadomo, ze jest to liczba dwucyfrowa?
5 sie 20:49
Mila:
48=23*2*3
Szukaj wśród liczb dwucyfrowych , takich, że
x=23*a, gdzie a nie zawiera w rozkładzie na czynniki 2 i 3
np
x=23*5=40
Ile jest takich liczb?
5 sie 21:01
Mila: Rozwiąż:
Liczba piłeczek w pudle należy do przedziału (65;105) Jeżeli z pudła wybieramy za każdym razem
po 10 piłeczek, to w pudle zostanie 5 piłeczek, a jeśli wybieramy po 7 to w pudle zostaje 4
piłeczki.
5 sie 21:02
zadanie: x=23*7=56
x=23*11=88
x=23*13=104 ale to juz nie jest liczba dwucyfrowa wiec takich liczb jest 3
5 sie 21:05
zadanie: a jakie jest pytanie do tego zadania dokladnie?
5 sie 21:10
Mila: Dobrze.
Ile piłeczek jest w pudle?
5 sie 21:16
zadanie: x, y− liczba pileczek w pudle
x=10a+5 pileczek; liczba ktora przy dzieleniu przez 10 daje reszte 5
y=7b+4 pileczki; liczba ktora przy dzieleniu przez 7 daje reszte 4
75=7*10+5
85=8*10+5
95=9*10+5
z tych liczb tylko 95=7*13+4 czyli 95 pileczek dobrze?
5 sie 21:27
Mila:
Miałeś okazję zastosować kongruencje.
np.
75=5 (mod7) /+21
96=5 (mod 7) /−1
95=4 (mod 7)
65<95<105
5 sie 22:11