3 sie 09:57
wredulus_pospolitus:
jest dobrze rozwiązane
3 sie 13:36
Ania: A mozecie mi to wytłumaczyć , gdyż nie rozumiem tego

szczególonie dlaczego tam, w tak
dziwny sposób "rozłożono" wyrażenie x−4+3x
−1 
:(
5 sie 12:09
Basia: dlaczego to trudno wytłumaczyć; zapewne komuś akurat tak było wygodnie
a najpewniej dlatego żeby uzyskać ostatecznie to co jest w mianowniku
dlaczego to jest poprawne już można wyjaśnić:
x−4+3x−1 = (x1/2)2 − 2*2*x1/2*x−1/2 + 3x−1 =
(x1/2 − 2x−1/2)2 − (2x−1/2)2 + 3x−1 =
(x1/2 − 2x−1/2)2 − 4x−1 + 3x−1
to sprytny sposób, ale na pewno można to również policzyć całkiem "wprost"
będzie więcej liczenia
5 sie 12:46
Bogdan:
Można wykonać działania i tak (trzeba pamiętać o założeniach):
| | 4x2 − 9 | | x2 − 4x + 3 | |
= |
| + |
| = |
| | 2x√x − 3√x | | x√x + √x | |
| | (2x − 3)(2x + 3) | | (x − 1)(x − 3) | |
= |
| + |
| = |
| | √x(2x − 3) | | √x(x − 1) | |
| | 2x + 3 + x − 3 | | 3x | |
= |
| = |
| = 3√x. |
| | √x | | √x | |
a
2 = 9x
5 sie 13:31