Geometria analityczna
x3:
W prostokątnym układzie współrzędnych są dwie proste:
k; A
1x + B
1y +C
1 = 0 , l;A
2x + B
2y + C
2 = 0
Która z nich tworzy z osiami XY układu trójkąt o większym polu
| | A1 | | B1 | | C1 | |
jeśli wiadomo, ze: |
| = −5 , |
| =45 , |
| =15 |
| | A2 | | B2 | | C2 | |
AS: Rozważmy prostą skośną względem osi Ox o równaniu
A*x + B*y + C = 0
Dla x = o , y = −C/B
Dla y = 0 , x = −C/A
Pole trójkąta ograniczonego osiami układu i prostą wynosi
| | 1 | | 1 | | −C | | −C | | C2 | |
P = | |
| *x*y| = | |
| * |
| * |
| | = | |
| | |
| | 2 | | 2 | | B | | A | | 2*A*B | |
W naszym przypadku mamyA1 = −5*A2 , B1 = 45*B2 , C1 = 15*C2
Obszar ograniczony drugą prostą ma pole równe
Obszar ograniczony pierwszą prostą ma pole równe
| | 225*C22 | | C22 | |
P2 = | |
| | = | |
| | |
| | 2*5*A2*45*B2 | | 2*A2*B2 | |
Wynika z tego,że oba obszary mają równe pola.