Potęga3
GłupiaPotęga: Mam pytanie bo zgłupiałem trochę
jeślli mam 3
27 − 1 = i chciałbym zapsiać to jako potęgę 3 to jak to będzie , bo ja
bym zrobił tak :
3
27 − 3
0 bo a
0 = daje mi 1 zatem skoro mam teraz taką postać to jaki jest wynik ?
3
27 − 0 =

3
27 czy to jakoś inaczej się robi

bo nie może być tak że odejmuję 1 i
nic się nie dzieje

!
2 sie 22:19
Mila:
Nic nie możesz zrobić.
2 sie 22:29
YoA: ja bym to zapisał jako suma potęg 3 :
n =1 do n = 26 | ∑ 3n
2 sie 23:00
ICSP: a jak + zamienisz na −
2 sie 23:04
YoA: poparzym na to z punktu widzenia informatyki
7 w bianrum to jest 1112 czyli 1*22+1*21+20
6 w binarnym to jest 1102 czyli 1*22+1*21+0*20
czyli 6 to jest nic innego jak 7−1 czyli ostatnia potęga takiego ∑ czyli jest o czyli ciąg mamy
suma od pozycji wyżej na dole zaczniemy a na górze zabierzemy 1 potęgę tym samym mamy tamty
liczbę o 1 miejszą i analogicznie możemy odejmować od dowolnej liczby nie 1 a nawet 2 czy 3
2 sie 23:11
YoA: ja bym przy okazji miał pytanie jak rozpatrywać w miarę sprawnie graf aby przy głębokości 10
kroków dojść do rozwiązania optymalnego takiego gdzie wynik będzie nie tylko lokalnie dobry
ale też globalnie ?
2 sie 23:16