Wektory
Peter: Proszę o pomoc w rozwiązaniu 2. zadań. Za wszelką pomoc z góry dziękuję.
ZAD. 1. Pokaż, że wektory u1 = [1, 0, 0], u2 = [2, 2, 0], u3 = [3, 3, 3] są bazą przestrzeni
liniowej R3 i wyznacz współrzędne wektora v = [0,−1, 0] w tej bazie.
ZAD. 2. Sprawdź, że liczba ,,lambda" = 0 jest wartością własną macierzy A =
[1 2 3]
|2 3 4|
[3 5 7]
i wyznacz odpowiadający jej wektor własny.
2 sie 21:51
wredulus_pospolitus:
zauważ, ze u1 i u2 mają
0 w ostatniej współrzędnej, a jedynie u3 nie ... skoro wektor v ma
ostanią współrzędną 0 ... to α
3=0
α
1u1 + α
2u2 = v
czyli:
| ⎧ | α1*1 + α2*2 = 0 | |
| ⎩ | α1*0 + α2*2=−1 |
|
i rozwiązujesz ten uklad
3 sie 13:39
wredulus_pospolitus:
2) 'co to jest wartość własna macierzy'

jak się ją wyznacza
3 sie 13:40