podzielnosc
zadanie: dowiesc, ze liczba naturalna o sumie cyfr rownej 47 nie moze byc ani kwadratem, ani szescianem
liczby calkowitej.
nie jest kwadratem bo przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2, nie jest szescianem bo przy
dzieleniu przez 7 daje reszte 5 (bo szescian liczby calkowitej przy dzieleniu przez 7 daje
tylko reszty 0, 1 albo 6) dobrze ?
2 sie 18:57
Vax: Tak
2 sie 19:00
zadanie: no wlasnie bo nie mamy podanej konkretnie liczby tylko sume jej cyfr ale czy to cos zmienia bo
szescian liczby calkowitej (czyli konkretnej liczby) przy dzieleniu przez 7 daje tylko reszty
0, 1 albo 6 a nie ma tu mowy o sumie jej cyfr?
2 sie 21:11
Mila:
Uzasadnij dokładniej, przyda się innym . To ciekawy problem.
Czy liczba naturalna sumie cyfr 48 może być kwadratem pewnej liczby naturalnej, a sześcianem.
2 sie 21:20
zadanie: moze byc kwadratem bo przy dzieleniu przez 3 daje reszte 0 a szescianem tez moze byc bo przy
dzieleniu przez 7 daje reszte 6 czy dobrze mysle?
2 sie 21:30
Mila:
No to sprawdź liczby:
888888
66666666
2 sie 21:39
Vax: zadanie, musisz odróżniać implikację od równoważności. Z tego, że kwadrat liczby
całkowitej przy dzieleniu przez 3 daje reszty 0,1, w żaden sposób nie wynika, że każda liczba
która przy dzieleniu przez 3 daje reszty 0,1 jest kwadratem.
Co do zadania o sumie cyfr 48, to nie może być ani sześcianem ani kwadratem, bo daje resztę 3
modulo 9.
2 sie 21:54
ICSP: Mila coś mi się ta cecha podzielności przez 7 nie podoba

Mamy podaną sumę cyfr liczby a nie liczbę.
2 sie 22:44
zadanie: dziekuje
2 sie 22:57
Mila:
ICSP

Poprawiam.

Dziękuję.
Wystarczy podzielność przez 9.
Są dwa problemy.
1) Masz podaną sumę cyfr pewnej liczby naturalnej.
Możemy zatem coś powiedzieć o podzielności liczby przez 3, 9 bo znamy te cechy
podzielności oparte na sumie cyfr liczby.
2)
Możliwe reszty z dzielenia kwadratu liczby całkowitej przez 3 to:0,1.
Reszta 2 nie pojawi się.
47:3=15+r.2 stąd wniosek liczba o takiej sumie cyfr nie może być kwadratem liczby naturalnej.
3) Możliwe reszty z dzielenia sześcianu liczby całkowitej przez 9 to:0,1,8.
Zatem inna reszta pozwala Ci dać odpowiedź
nie.
47:9=5 r.2
48:9=5 r.3
stąd wniosek liczba o takiej sumie cyfr (47 albo 48) nie może być sześcianem liczby naturalnej.
Reszta 0, 1, 8 nie daje żadnej pewności.
Dlaczego liczba o sumie cyfr 48 nie może być kwadratem liczby naturalnej?
Jeżeli podniesiesz liczbę podzielną przez 3 do kwadratu, to kwadrat tej liczby na pewno jest
podzielny przez 9.
n=12=4*3
n
2=4
2*3
2
zatem suma cyfr powinna być podzielna przez 9 .
Znajdę podobne zadanie z próbnej matury , to napiszę.
2 sie 23:16
zadanie: no tak a 48 nie jest podzielne przez 9
2 sie 23:22
Mila:
Potrzebnie napisałam to wszystko?
Wyjaśniło coś?
Jutro będzie cecha podzielności przez 7, dzisiaj już źle myślę.
2 sie 23:24
2 sie 23:28
zadanie: czyli jak mamy sprawdzic czy liczba naturalna (badz suma jej cyfr) jest kwadratem badz
szescianem liczby calkowitej to dzielimy ja przez 3 i jezeli reszty beda rozne od 0 i 1 to
wtedy ta liczba nie jest kwadratem liczby calkowitej, a jezeli dzielimy ja przez 9 i reszty sa
rozne od 0, 1 i 8 to wtedy liczba ta nie jest szescianem liczby calkowitej.
a jak reszty wyjda odpowiednio 0 lub 1; 0 lub 1 lub 8 to nie oznacza to, ze liczba ta jest
kwadratem badz szescianem liczby calkowitej tak?
2 sie 23:30
Mila:
Wiem, ale coś mi się pomyliło, może ICSP zrobi 2 przykłady, komuś się przydadzą.
2 sie 23:31
zadanie: tak, dziekuje bardzo
2 sie 23:31
Mila:
Tak, resztę jutro, coś upał źle wpływa na myślenie.
Przeczytaj dokładnie wcześniejsze komentarze.
Może udowodnij, że :
1) Możliwe reszty z dzielenia kwadratu liczby całkowitej przez 3 to:0,1.
2)Możliwe reszty z dzielenia sześcianu liczby całkowitej przez 9 to:0,1,8.
3)Możliwe reszty z dzielenia sześcianu liczby całkowitej przez 7 to:0,1,6.
2 sie 23:41
zadanie: 1) n∊C
k∊{0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 , 7 , 8 , 9}
(3n±k)2=9n2±6nk+k2=3(3n2±2nk)+k2
02=0
12=1
22=4=1*3+1
32=9=3*3+0
42=16=3*5+1
52=25=3*8+1
62=36=3*12+0
72=49=3*16+0
82=64=3*21+1
92=81=3*27+0
2) (9n±k)3=729n3±243n2k+27nk2±k3=9(81n3±27n2k+3nk2)±k3
03=0
13=1
23=8
33=27=9*3+0
43=64=9*7+1
53=2125=9*13+8
63=216=9*24+0
73=343=9*38+1
83=512=9*56+8
93=729=9*81+0
3) podobnie jak w 2)
ja zrobilem tak chyba, ze sa prostsze sposoby
3 sie 12:04
Mila:
1) Wystarczy dla liczb postaci:
3k
3k+1
3k+2, k∊C
Zastanów się dlaczego?
(3k)2=9k2=3*(3k2) reszta 0
(3k+1)2=9k2+6k+1=3(3k2+2k)+1 reszta 1
(3k+2)2=9k2+12k+4=3*3k2+3*4k+3+1=3(3k2+4k+1)+1 reszta 1
albo dla liczb postaci:
3k
3k+1
3k−1
Rozwiąż (wykaż w tym przypadku)
2) Dla liczb postaci:
9k
9k+1
9k+2 itd
k∊C
Można krócej
9k
9k+1
9k−1
9k+2
9k−2
9k+3
9k−3
9k+4
9k−4
k∊C
3)dla liczb postaci:
7k
7k+1
7k+2
itd
3 sie 13:01
zadanie: 1) nie moze byc juz np. 3k+3 bo 3(k+1) reszta 0
a 3k−1 to liczba ktora przy dzieleniu przez 3 daje reszte 2 w innej postaci to 3k+2
czy dobrze rozumiem?
3 sie 13:14
Mila:
Tak.
3k+3 to liczba podzielna przez 3, jest ujęta w przypadku 3k dla odpowiedniego k.
Każda liczba całkowita jest postaci:
3k lub 3k+1 lub 3k−1
( to są 3 kolejne liczby całkowite dla danego k∊C)
np. k=1
2,3,4,
II sposób
3k
3k+1
3k+2
k=1
3,4,5
k=2
6,7,8
3 sie 13:37
3 sie 13:43
zadanie: ok dziekuje
3 sie 14:07
Mila:
Wieczorem będzie podzielność przez 7 i może kongruencje?
Teraz znikam.
3 sie 14:14
Mila:
Nie udowodniłeś (2) i (3), czekam.
3 sie 18:54
Mila:
Zadanie z próbnej maturki.
Liczby naturalne parzyste od 2 do 100 zapisujemy kolejno jedna za drugą tworząc liczbę
naturalną a.
Czy liczba a jest kwadratem pewnej liczby naturalnej?
3 sie 19:02
zadanie: to zadanie z liczba a zrobilem w innym poscie
3 sie 19:38
zadanie: a=246810121416....92949698100 suma jej cyfr to: (2+4+6+8)*10+5+10+15+20+25+30+35+40+45+1=426
426:3=142 r 0 (mimo, ze reszta wynosi 0 liczba a nie jest kwadratem liczby naturalnej bo suma
jej cyfr jest podzielna przez 3 ale nie jest podzielna przez 9) dobrze?
3 sie 19:39
Mila:
Dobrze.
3 sie 19:59
zadanie: 2)
(9k)3=9*81k3+0
(9k±1)3=729k3±243k2+27k±1=9(81k3±27k2+3k)±1
(9k±2)3=729k3±486k2+108k±8=9(81k3±54k2+12k)±8
(9k±3)3=729k3±729k2+243k±27)=9(81k3±81k2+27k±3)±0
(9k±4)3=729k3±972k2+432k±64)=9(81k3±108k2+48k±7)±1
3) podobnie
3 sie 20:06
Mila:
Kongruencje.
Opierając się na własnościach kongruencji uzasadnij ,że
liczba 2256−1 przy podzieleniu przez 7 daje resztę 1.
zaczynam
23( czyli 8)=1 (mod7)
3 sie 20:47
zadanie: a tak w ogole co to sa kongruencje?
3 sie 20:48
ICSP: Mila chyba miałaś na myśli daje resztę 0 a nie 1 ?
3 sie 21:01
Mila:
Właśnie Vax tłumaczył Ci za pomocą kongruencji.
Mówimy, że liczby całkowite przystają do siebie według modułu, jeżeli po podzieleniu przez ten
sam dzielnik (zwany modułem ) otrzymamy taka samą resztę.
Przykłady
9=2(mod 7) (9:7=1+r.2)
16=2(mod7) (16:7=2+r.2)
stąd 9=16(mod7)
Takie przystawanie liczb nazywamy kongruencją.
Kongruencje rozpatrujemy między liczbami całkowitymi, a za moduły obieramy tylko liczby
naturalne.
1) kongruencje o tym samym module możemy dodawać stronami
np.
9=2 (mod 7)
16=2 (mod7)
25=4 (mod7)
2)obie strony kongruencji możemy pomnożyć przez tę samą liczbę
9=2 (mod7) /*3
27=6 (mod7) (spr. 27:7=3+r.6)
2) obie strony kongruencji możemy potęgować
9=2 (mod7) /2
81=4 (mod7) (sprawdź!)
3 sie 21:14
Mila:
ICSP, wychodzi reszta 1.
Licz jeszcze raz, ja też policzę. Chcę, aby samodzielnie nasz podopieczny spróbował więc nie
pisz rozwiązania.
3 sie 21:20
ICSP: 2256 − 1 ≡ 0 mod 7
3 sie 21:28
ICSP: I następne zadanie z kongurencji :
Obliczyć resztę z dzielenia przez 12 liczby :
1! + 2! + ... + 100!
3 sie 21:30
Vax: ICSP nie do końca,
Mila ma racje
3 sie 21:34
Mila:
23=1 (mod7)
256:3=85+r.1
85*3=255
(23)85=185 (mod7)⇔
2255=1(mod7) /*2
2*2255=2(mod7) ⇔
2256=2 (mod7) /−1
2256−1=1 (mod7)
3 sie 21:35
zadanie: dlaczego akurat 23 a nie np. 24?
skad sie bierze 256:3?
3 sie 21:43
ICSP: zamiast 2
3 ja napisałem 2
4 
Przepraszam
3 sie 21:48
ICSP: Vax a czy kongurencje można jakoś upraszczać

Tzn czy kongurencje
a≡ b mod c można sprowadzić do postaci d ≡e mod f gdzie f < c

To by było bardzo wygodne
3 sie 21:59
Mila:
Jesli weźmiesz 24 to będzie tak:
24=16=2(mod7)
24=2(mod7) /64
(24){64}=264(mod7) i masz problem, bo 264 nie obliczysz, a 185=1
dzielę 256 przez 3 bo chcę otrzymać wyrażenie (23)n=2256 albo bliskie 2256.
3 sie 22:00
Vax: Tak, mając a=b mod c, gdzie c = p
1a1*p
2a2*...*p
kak, możemy to równoważnie zapisać
w postaci:
{a = b (mod p
1a1)
{a = b (mod p
2a2)
...
{a = b (mod p
kak)
Przykładowo mając do pokazania 10
72 = 1 (mod 117)
możemy to równoważnie zapisać jako:
{10
72 = 1 (mod 9)
{10
72 = 1 (mod 13)
1 kongruencja jest oczywista (10 = 1 (mod 9))
A w drugiej zauważamy, że 10
3 = −1 (mod 13)/
12 ⇒ 10
72 = 1 (mod 13)
cnd
3 sie 22:07
zadanie: dziekuje
3 sie 22:22
ICSP: ja również dziękuje
3 sie 22:40
Mila: Zadanie zostało zadanie z 21:30, bardzo ładne.
3 sie 22:50
zadanie: probowalem obliczyc ile wynosi ta liczba: 1! + 2! + ... + 100!
(jezeli tak mozna zrobic)
a
1=1!=1; a
n=100!; n=100
4 sie 12:03
zadanie: a=b (mod n)
wydaje mi sie, ze jezeli liczby a, b sa naturalne i a>b (odnosze sie do zapisu powyzej) to
reszta z dzielenia a przez n jest rowna b i reszta z dzielenia b przez n jest jest rowna b.
wtedy analogicznie byloby: jezeli liczby a, b sa naturalne i a<b (odnosze sie do zapisu
powyzej) to reszta z dzielenia a przez n jest rowna a i reszta z dzielenia b przez n jest
rowna a.
bo jezeli a i b jest ujemne lub jedna z liczb a i b jest ujemna to wtedy to nie zachodzi
czy dobrze rozumiem?
4 sie 12:24
ICSP: −1 ≡ 2 mod 3 bo 3 | −1 − 2
lub przykład z dwoma liczbami ujemnymi :
−2 ≡ −5 mod 3 bo 3 | −2 + 5
4 sie 12:34
zadanie: a dobrze jest to co napisalem?
4 sie 13:21
zadanie: ?
4 sie 16:13
Mila: 12:03 źle
a1=1
a2=1*2=2
a3=1*2*3=6
a4=1*2*(3*4)=24 to już jest podzielne przez 12
a5=1*2*(3*4)*5
4!=5!(mod12) reszta z dzielenia przez 12 jest równa 0
itd
Teraz rozwiąż .
4 sie 16:14
zadanie: ale co rozwiazac? bo pytanie bylo o reszte z dzielenia tej liczby przez 12 a reszta jest 0
4 sie 16:38
zadanie: a to co napisalem w 12:24 jest dobrze?
4 sie 16:39
zadanie: ?
4 sie 17:16
Mila:
Dlaczego po podzieleniu tej sumy z 21:30 reszta wynosi zero?
Wyjaśnij.
Ostatnie pytanie było do tego co Vax napisał?
Np.
17=9 (mod 4) i to nie pasuje do tego co napisałeś 12:24
4 sie 17:42
zadanie: reszta jest 0 bo dalej w kazdym nastepnym wyrazie jest ona podzielna przez 12 tak mi sie wydaje
chyba, ze zle mysle?
czyli to z 12:24 jest zle
4 sie 17:55
Mila:
Masz wyznaczyć resztę po podzieleniu całej sumy, opuściłeś kilka składników.
Przeczytaj co napisałam 16:14
4 sie 17:58
zadanie: wydaje mi sie, ze reszta bedzie 9 bo 1+2+6=9
4 sie 18:25
Mila:
a
1=1=1 (mod12)
a
2=1*2=2 (mod12)
a
3=1*2*3=6 (mod12)
a
4=1*2*(3*4)=24=0 (mod12) to już jest podzielne przez 12
a
5=1*2*(3*4)*5=0 (mod12)
4!=5!(mod12)=...=100!(mod 12) =0(mod12) reszta z dzielenia przez 12 jest równa 0
S=1! + 2! + 3!+4!+ ... + 100!
Suma reszt=a
1+a
2+a
3+0=1+3+6=9
R=9
Albo tak:
| | 4! | | 100! | |
S=a1+a2+a3+12*( |
| +.....+ |
| ) i wyjaśnić dlaczego suma w nawiasie jest liczbą |
| | 12 | | 12 | |
naturalną.
4 sie 18:38
zadanie: suma w nawiasie jest liczbą naturalną bo kazdy ze skladnikow w nawiasie jest podzielny przez 12
4 sie 18:48
Mila:
4 sie 20:53