niewymiernosc w mianowniku
gorec: | | 1 | |
Usuń niewymierność z mianownika; |
| |
| | 3√2+1 | |
2 sie 15:18
2 sie 15:42
fx: Tak swoją drogą zastanawia mnie dlaczego taki nacisk kładzie się na usuwanie niewymierności z
mianownika? Rozumiem, że niegdyś gdy inżynier liczył wszystko ręcznie to łatwiej było
oszacować wartość ułamka gdy mianownik był całkowity ale obecnie...?
2 sie 16:21
gorec: | | 11 | |
a jak będzie z |
| ? W liczniku ma być 33+113√6? |
| | 9−33√6+3√36 | |
2 sie 17:23
Piotr 10: Pomnoż licznik i mianownik przez (3+3√6 )
2 sie 17:30
Piotr 10: W mianowniku otrzymasz wtedy wzór skróconego mnożenia (33−3√63)
2 sie 17:32
gorec: | | 33+113√6 | |
a moge prosić o rozwiązanie tego przykładu? Wyszło mi |
| , a w odpowiedzi jest |
| | 15 | |
2 sie 19:31
max:
| 11(3√6+3) | | 11(3√6+3) | | 11(3√6+3) | |
| = |
| = |
| =....... |
| (9−33√6+3√36)(3+3√6) | | 33+6 | | 33 | |
2 sie 20:21
gorec: ok, rozumiem zasadę , ale mogę jeszcze się spytać co zrobić z takim przykładem :
| | 2 | |
|
| ? Bo nie mogę się tu doszukać wzoru skróconego mnożenia. |
| | 3√25+3√50+3√2 | |
3 sie 12:35
ICSP: a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
3 sie 12:36
Grzegorz: fx: chodzi o to, że jak w geometrii zdarzy Ci się podział na niewymierną liczbę części,
to by go wykonać musisz wcześniej nauczyć się obliczać jaką długość ma mieć Twój dany odcinek
przed podziałem na wymierną liczbę części i na ile wymiernych części będziesz go dzielić.
3 sie 13:24