granica funkcji
babcyk: lim
x→∞ 2x(
√x−1−
√x+5)
dochodzę do postaci
| | −12x | | ∞ | |
limx→∞ |
| i tutaj staje bo jest − |
| |
| | √x−1−√x+5 | | ∞ | |
może mi to ktoś sprawdzić i poprawić
2 sie 14:09
ICSP: zły znak jest w mianowniku.
2 sie 14:11
babcyk: ja dam +to i tak stoję w miejscu
2 sie 14:42
ICSP: to podziel licznik i mianownik przez √x
2 sie 14:43
Boogeyman: Niesamowite, miałem już zamieszczać ten przykład tutaj, ale ktoś mnie wyprzedził. Ja dochodze
do
postaci −6*√x Czy to da + nieskończoność?
2 sie 14:53
babcyk: zrobiłem tak
i jak to dalej zrobić
2 sie 14:56
Boogeyman: W liczniku zostaje −12x w mianowaniku wychodzi 2
√x a x dzielone przez
√x to
√x 
czyli
liczba razy nieskończoność to chyba nieskończoność

Sam jeszcze nie ogarniam bo dopiero sie
za to wziąłem.
2 sie 15:02
babcyk: liczba przez nieskończoność to 0
2 sie 15:04
babcyk: a jakby zrobić tak
usuwamy niewymierność z mianownika
| −6x | | √x | | −6x√x | |
| * |
| = |
| = −6√x = −∞ |
| √x | | √x | | x | |
2 sie 15:08
ICSP: | −12x | | −12x | |
| = |
| = |
| √x−1 + √x+5 | | √x(√1 − 1/x + √1 + 1/x | |
| | −12√x | | −∞ | | −∞ | |
|
| → |
| → |
| → −∞ |
| | (√1 − 1/x + √1 + 5/x | | √1 + √1 | | 2 | |
2 sie 15:14
babcyk: chyba dobrze bo wolfram pokazał to samo
2 sie 15:16
babcyk: dlaczego ten pierwiastek poszedł do licznika
2 sie 15:17
ICSP: nie poszedł tylko się skrócił
| −12x | |
| = |
| √x(√1 − 1/x + √1 + 5/x) | |
| | −12 * √x * √x | |
|
| |
| | √x(√1 − 1/x + √1 + 5/x) | |
| | −12 * √x | |
= |
| |
| | √1 − 1/x + √1 + 5/x | |
2 sie 15:34
babcyk: ok juz rozumiem
2 sie 16:09