:)
Trochę umiem matematykę : Zabieramy sie dzisiaj do zadanek ?
2 sie 07:46
5-latek: jakiej odpopwiedzi oczekujesz ?
2 sie 09:40
wredulus_pospolitus:
oczywiście oczekuje odpowiedzi: "neeeee ... wakacje są ... słońce świeci ... neeee"
2 sie 09:43
ICSP: Dziś nie.
2 sie 11:28
Mila: Jaki dział?
3 sie 13:47
ICSP: Zad 1 :
Pewna liczba sześciocyfrowa a kończy się cyfrą 5. Jeśli tę cyfrę przestawimy na
miejsce pierwsze ze strony lewej, to otrzymamy nowa liczbę, cztery razy większą od
poprzedniej. Znaleźć liczbę a.
3 sie 13:50
Mila: Zadanie 2.
Obliczyć:
1+2−3−4+5+6−7−8+9+10−11−12+13+14−....+301+302=
3 sie 14:12
Mila: Zadanie z próbnej maturki.
Liczby naturalne parzyste od 2 do 100 zapisujemy kolejno jedna za drugą tworząc liczbę
naturalną a.
Czy liczba a jest kwadratem pewnej liczby naturalnej?
3 sie 19:03
zadanie: a=246810121416....92949698100
suma jej cyfr to: (2+4+6+8)*10+5+10+15+20+25+30+35+40+45+1=426
426:3=142 r 0 (mimo, ze reszta wynosi 0 liczba a nie jest kwadratem liczby naturalnej bo suma
jej cyfr jest podzielna przez 3 ale nie jest podzielna przez 9) dobrze?
3 sie 19:34
Mila: Zadanie, dobrze.
3 sie 20:02
imię czasem nick: suma jej cyfr to: (2+4+6+8)*10+5+10+15+20+25+30+35+40+45+1=426
może mi to ktos wytłumaczyć , proszę Mila o pomoc .
Gdzie można się tego nauczyć żę reszta wynosi 0 liczba a nie jest kwadratem liczby naturalnej
bo suma jej cyfr jest podzielna przez 3 ale nie jest podzielna przez 9)?
3 sie 22:15
imię czasem nick: gdzie można się tego nauczyc ?
3 sie 22:20
Mila:
Jeśli podnosisz liczbę podzielną przez 3 do kwadratu, to kwadrat tej liczby jest podzielny
przez 9.
Przyklad.
n=12=4*3
n2=144=42*32=16*9
Liczba a, w zadaniu powyżej, ma sumę cyfr 426 , z cechy podzielności przez 3 wiemy, że liczba a
dzieli się przez 3, bo 426 jest podzielne przez 3, jednak liczba nie dzieli się przez 9, zatem
nie może być kwadratem liczby naturalnej.
3 sie 22:33
imię czasem nick: Dzięki . Skąd można wziąć te wszystkie cechy liczb .
3 sie 22:48
3 sie 22:51