matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
ja:
Jest tu ktoś
xD potrzebuje pomocy
1 sie 20:37
Saizou :
a w czym?
1 sie 20:47
ja:
Jak z d'Alemberta rozwalic szereg o takim wzorze
n
5
2
n
+3
n
1 sie 20:58
ciuchcia:
musisz mieć detonator
1 sie 21:14
matura:
albo laskę dynamitu
1 sie 21:19
ja:
Dzieki ^^ xD
1 sie 21:37
matura:
nie ma za co
1 sie 21:38
ciuchcia:
a
n + 1
|
| = ... tam jest potęga w mianowniku ? tj.:
2
n
+ 3
n
?
a
n
(n + 1)
5
2
n
* 2 + 3
n
* 3
... = |
| =
n
5
2
n
+ 3
n
(n + 1)
5
* (2
n
+ 3
n
)
|
| =
(2
n
* 2 + 3
n
* 3) * n
5
n + 1
2
n
+ 3
n
| (
)
5
*
| = ... ( dalej klasycznie, chyba
n
2
n + 1
+ 3
n + 1
dokończysz
)
1 sie 21:57