Wielomian
Azaza:
4|x|
3 − |x|
2 = 0
|x|
2(4|x| − 1) = 0
| | 1 | | 1 | |
x = 0 v x = |
| v x = − |
| |
| | 4 | | 4 | |
Dobrze?
1 sie 17:55
Mila:
Tak.
1 sie 17:59
Azaza:
3|x| + 4x
3 = 0
3|x| = −4x
3
x(4x
2 + 3) = 0 v x(4x
2 − 3) = 0
Tutaj co zle robie? Pasowalo by chyba najpierw jakas dziedzine wyznaczyc, zgadza sie?
1 sie 18:08
1 sie 18:10
Mila:
3|x|+4|x|3=0
|x|(3+4|x|2)=0
|x|=0 lub 3+|x|2=0 brak rozwiązań , bo |x|≥0 to lewa strona zawsze dodatnia
x=0
1 sie 18:12
Azaza: Mila − nie popelnilem bledu, ma byc wlasnie 3|x| + 4x
3 = 0
@matura
(4x
2 − 3) = 0
(2x −
√3)(2x +
√3) = 0
1 sie 18:16
Mila:
Przepraszam, źle zobaczyłam, zaraz rozwiążę.
1 sie 18:18
ICSP: Mila ja tam drugiej wartości bezwzględnej nie widzę

3|x| + 4x
3 = 0 dla x > 0 mamy sprzeczność. Suma dwóch liczb dodatnich jest dodatnia
Rozpatrzmy przypadek gdy x ≤ 0 wtedy :
| | √3 | | √3 | |
−3x + 4x3 = 0 ⇒ x(4x2 − 3) = 0 ⇒ x = 0 v x = |
| v x = − |
| . Drugi odrzucamy ze |
| | 2 | | 2 | |
względu na przedział w którym rozwiązujemy i dostajemy dwa rozwiązania :
1 sie 18:19
matura:
@Azaza

to wskaż gdzie mam błąd ?
1 sie 18:20
Azaza: Mila i ICSP − dziekuje, matura − przyszedles prawdopodobnie, zeby pomoc, pytasz, skad wyszlo mi
tak a nie inaczej, a zaraz kazesz sobie wskazac swoj blad, to ja chcialem, zeby mi wskazano
moj blad ("Tutaj co zle robie?" − godz. 18:08), jak wiec moglbym wskazac blad, ktory ja
popelniam, a o ktorym nie wiem? Pomijajac fakt, ze podales sam wynik, ktory bez zadnego
wyjasnienia byl zupelnie bezwartosciowy, a nawet, zbedny (to samo mam napisane w ksiazce −
lecz ksiazki nie moge spytac o wyjasnienie).
1 sie 18:32
Mila: Nie piszę, bo skorygował pięknie ICSP.
Ja rozwiązałam inne równanie.
Matura, zobacz co napisał ICSP, odrzucamy rozwiązanie dodatnie.
1 sie 18:33
matura: właśnie ja odrzuciłem rozwiązanie ujemne
1 sie 18:34