W miejsce kropek wpisz odpowiedni jednomian
kefas:
W miejsce kropek wpisz taki jednomian, aby podane wyrażenie było kwadratem sumy lub różnicy
dwoch wyrażeń
bardzo prosze o pomoc
x−2 − ... + x−6
1 sie 15:40
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
(( |
| )2 ± ... + ( |
| )2)2 = (a2 ± 2ab + b2) = (a ± b)2 |
| | x | | x3 | |
Szukasz 2ab
1 sie 15:54
kefas: ok, wynik wynosi 2x−4, jak do tego dojść?
1 sie 16:35
kefas: ok, juz wiem
1 sie 16:43
Bogdan:
| | 1 | | 1 | |
Odczytaj a oraz b z zapisu ( ( |
| )2 ± 2ab + ( |
| )2 )2 = a2 ± 2ab + b2 |
| | x | | x3 | |
1 sie 16:44