....
;/ : jak to obliczyć ? Próbuje kalkulatorem ale nie wychodzi
Wynik 4,7227 * 10
3 covido
3
1 sie 15:20
Trochę umiem matematykę :
1 sie 16:09
Trochę umiem matematykę :
1 sie 17:12
Bogdan:
W Arabii Saudyjskiej jednostką długości jest 1 covido = 48,26 cm = 4,826 dm.
Objętość (1 covido)
3 = 4,826
3 dm
3 = 4,826
3 l
1255 (beczek) * 170,474 i (objętość jednej beczki) = 213944,87 l.
| | 213944,87 | |
Liczba covido3 jest więc równa |
| = 1903,443213. |
| | 4,8263 | |
Stąd 1255 beczek = 1903,443213 covido
3
1 sie 17:33
Trochę umiem matematykę : Ale ja mam wynik z "podstaw Fizyki" Halliday
1 sie 18:06
matura:
też mam tą książkę ale widzę dopiero na początku jesteś
1 sie 18:08
Bogdan:
No cóż, 2 + 3 = 5 nawet wtedy, gdy podany jest w książce inny wynik

.
Jeśli masz jednak wątpliwości, to wskaż błąd w moich obliczeniach.
1 sie 18:12
Trochę umiem matematykę : Jeszcze sie policzymy.
1 sie 18:55
Trivial:
Bogdan, nie byłbym tego taki pewien!
Oto wynik działania języka programowania Haskell
Prelude> 2+3
5
Teraz dodamy trochę zamieszania poprzez wprowadzenie konstrukcji
let ...
in ...
Przykładowo:
let x = 2 in x+3 oznacza "w wyrażeniu x+3 podstaw za x liczbę 2 i oblicz
wartość tak powstałego wyrażenia". Zobaczmy:
Prelude> let x = 2 in x+3
5
A teraz zagadka, jaka jest wartość wyrażenia:
let 2+3 = 7 in 2+3. Sprawdźmy:
Prelude> let 2+3 = 7 in 2+3
7
7?! Jak to możliwe? Ciekawi mnie czy ktoś wymyśli dlaczego wartością wyrażenia 2+3 jest 7.
1 sie 19:17
Bogdan:
1 sie 19:28
Trochę umiem matematykę : No jak ? Napisałeś let 2+3 =7 in 2+3
Czyli za 2+3 podstawowiles 7
1 sie 20:03
Trochę umiem matematykę : Podstawiles *
1 sie 20:04
fx: Wygląda na symboliczną zamianę − w miejsce 2+3 podstawiane jest 7.
Pewnie let 1 = 0 in 1 zwróci też 1

.
1 sie 20:15
Trivial: fx, doszukaj się głębszego sensu
Prelude> let 7 = 1234 in 7
7
1 sie 20:17
Trochę umiem matematykę :
@Trivial
1 sie 20:19
Trochę umiem matematykę : Tam wynik powinien być raczej 1234
1 sie 20:22
Trivial: Ale jest 7.
1 sie 20:22
Trivial:
Dam kilka podpowiedzi do rozwiązania zagadki:
Taka wyrażenie spowoduje nieskończoną pętlę:
Prelude> let 2+3 = 2+3 in 2+3
Interrupted.
A z kolei taka:
Prelude> let 2+x = 2−x in 2+2
0
1 sie 20:28
fx: To raczej nie jest najlepsze miejsce na takie zagadki. Na 4programmers na pewno miałbyś z kim
się pobawić ale na pewno krócej

. Tutaj raczej nie ma osób, które czytają manuale Haskella.
1 sie 20:36
Trivial: Obawiam się że z nimi zabawy by nie było. Rozwaliliby w pierwszej odpowiedzi.
1 sie 20:39