Granice
Arek: Gr. jednostronne i sprawdzenie, czy istnieje dwustronna w przykładzie:
a) f(x)= tg(x)x, x−−−>0 obie gr. jednostronne:
lim tg(x)x =lim sin(x)xcos(x) = lim 1cos(x) = 1/ prawie jeden?
Powinno wyjść 1, proszę o wyjaśnienie
1 sie 15:17
Arek: i drugi przykład:
b) f(x)= (x2−1)/(x2−5x+4), x−−−>1
f(x) = 5x−4 +1, wynik to 2/3.
W jaki sposob to zrobić?
1 sie 15:45
Mila:
1)
| | tgx | | sinx | | 1 | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| * |
| =1*1=1 |
| | x | | x | | cosx | |
[cos0=1
2) x
2−5x+4=0
x=1 lub x=4
| | (x−1)(x+1) | | (x+1) | | 1+1 | | −2 | |
limx→1 |
| =limx→1 |
| = |
| = |
| |
| | (x−1)(x−4) | | (x−4) | | 1−4 | | 3 | |
1 sie 17:40