Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych
wajdzik: Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i prostą o równaniu:
4x−5y=20
x=5
y=−4
Oś Y:(0,−4)
OŚ X:(5,0
| | 1 | |
P= |
| *(−4)*5=−10[j2] − nie może być ujemny wynik więc gdzieś jest błąd, w pdr wynik to 10. |
| | 2 | |
b)2x+5y=10
x=5
y=2
OŚ Y:(0,2)
OŚ X:(5,0)
| | 1 | |
P= |
| *2*5=5 [j2} − wynik się zgadza |
| | 2 | |
x=32
y=8
OŚ Y:(0,8)
OŚ X:(32,0)
| | 1 | |
P= |
| *32*8=128 [j2] − wynik się zgadza |
| | 2 | |
b i c się zgadza a "a" nie. Czyżby był błąd w pdr czy może ja gdzieś coś sknociłem?
1 sie 14:43
Bogdan:
Jeśli prosta przecina się z osiami, to wyznaczamy te punkty przecięcia:
| | y | |
z osią y: x = 0 ⇒ − |
| = 1 ⇒ y = −4, punkt A = (0, −4) |
| | 4 | |
| | x | |
z osią x: y = 0 ⇒ |
| = 1 ⇒ x = 5, punkt B = (5, 0) |
| | 5 | |
Trójkąt O(0, 0), A(0, −4), B(5, 0)
1 sie 14:49
Bogdan:
b) 2x + 5y = 10, O = (0, 0)
x = 0 ⇒ 5y = 10 ⇒ y = 2, A = (0, 2)
y = 0 ⇒ 2x = 10 ⇒ x = 5, B = (5, 0)
1 sie 14:53
wajdzik: Bogdan, to wszystko co napisałeś, rozumiem. A co do punktu a, co mam tam źle?
1 sie 15:02
Bogdan:
Oblicz długość odcinka OA i odcinka OB, czyli |OA| i |OB|, podaj wyniki.
1 sie 15:06
wajdzik:
|OA|=
√(xA−xO)2+(yA−yB)2=2
|OB|=5
Teraz wyszło mi tyle. Jest ok?
1 sie 15:30
Bogdan:
O = (0, 0), A = (0, −4), B = (5, 0)
|OA| = |−4 − 0| = |−4| = 4 lub |OA| = |0 − (−4)| = |4| = 4
|OB| = |5 − 0| = |5| = 5 lub |OB| = |0 − 5| = |−5| = 5
1 sie 15:49
Mila:
Wajdzik należało narysować w układzie prostą. Byłoby bez błędu.
1 sie 17:23
fx: Gdy ustali się współrzędne wierzchołków trójkąta (w tym wypadku jest to bardzo proste) można
zastosować przydatny acz niezbyt popularny wzór na pole trójkąta o wierzchołkach w punktach
(x
1, y
1), (x
2, y
2), (x
3, y
3)
| x
1 y
1 1|
| x
3 y
3 1|
1 sie 18:28
hwdtel:
Zakuj sobie po prostu wzór(niezbyt popularne ,a jak przydatne):
uniwersalny dla przypadku,gdy obliczasz pole obszaru ograniczonego
osiami kartezjańskiego układu współrzędnych i prostą y=mx + b
Paniatno
2 sie 08:18