geometria analityczna
Sonia: Witam. Mam kilka zadań z którymi kompletnie nie mogę sobie poradzić. Bardzo proszę o pomoc, za
którą już z góry dziękuję.
zad.1 Wyznaczyć wektor x spełniający równanie: 3wektor x + 2 wektor a(wektor x skalarnie wektor
b) = wektor c, gdzie 3+2 wektor a skalarnie b jest różne od 0.
zad.2.Dany jest wektor a= 2p +4q, gdzie /wektor p / = /wektor q/ = 1 oraz p jest prostopadłe do
q. Wyznaczyć wektor b prostopadły o wektora a o dł.równej √5, leżący w płaszczyźnie wektorów
p i q.
zad.3 Wektor x jest współliniowy z wektorem a = [2,−2,1] i tworzy z osią 0x kąt ostry. Znaleźć
jego współrzędne wiedząc,że jego długość jest równa 8.
zadanie 4. Dane są dwa wektory a= [3,−1,5] , b= [1,2,−3]. Wyznaczyć wektor x prostopadły do osi
0z i spełniający warunki : wektor x skalarnie wektor a = 9 i x skalarnie wektor b = −4.
zad. 5.Obliczyć długość wektora a = (2p + q − 4r) x (p+q−2r) gdzie p,q,r są wersorami wzajemnie
prostopadłymi o orientacji zgodnej z orientacją przestrzeni.
1 sie 13:55
Mila:
Napisz działanie:
x→ piszemy − litera x do potęgi →
1 sie 17:28
pigor: ..., | i j k |
5) a
→= [2,1,−4] x [1,1,−2]= | 2 1 −4 | = −2i−4j−8k−k+4i+4j= 2i+0j−9k= [2,0,−9] , więc
| 1 1 −2 |
|a
→|=
√22+02+(−9)2=
√85 ≈ 9,2 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4) z warunków zadania :
x→= [c,d,0]= ? , gdzie x*a= 9 i x*b= −4 ⇔
⇔ [c,d,0]*[3,−1,5]*= 9 i [c,d,0]*[1,2,−3]= −4 ⇔ 3c−d= 9 /*2 i c+2d= −4 ⇔
⇔ 6c−2d= 18 i c+2d= −4 /+ stronami ⇔ 7c= 14 i d= 3c−9 ⇔ c=2 i d= −3 ⇒
⇒
x→= [2,−3,0] − szukany wektor ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) z warunków zadania
x= a[2,−2,1]= ? i a>0 i a
2(4+4+1)= 8
2 ⇒
⇒ a*3= 8 i a>0 ⇒ a=
83 , więc
x→= 83[2,−2,1] i może tyle na razie.
1 sie 21:36
Sonia: Dziękuję ślicznie
1 sie 22:02