podzielnosc
zadanie: znajdz wszystkie liczby calkowite k, dla ktorych liczba k
2+1 jest podzielna przez k+1.
k
2+1=n(k+1)
k
2+1=nk+n
k
2+1−nk−n=0 i dalej nie wiem co wymyslic?
1 sie 11:48
ICSP: k
2 + 1 = k
2 + k − k + 1 i kombinuj teraz .i o dziedzinie nie zapomnij
1 sie 11:51
zadanie: k2 + k − k + 1−nk−n=0
k(k+1)−n(k+1)−k−1=0
(k+1)(k−n)=k+1
(k+1)(k−n)−(k+1)=0
(k+1)(k−n−1)=0 ale po wymnozeniu bedzie k2−nk−k+k−n−1=0 nie zgadza sie jedynka bo powinno byc
+1 a jest −1 wiec (k+1)(k−n−1)=−2 dobrze?
1 sie 12:50
ICSP: | k2 + 1 | | k2 + k | | −k + 1 | |
| = |
| + |
| = ... |
| k+1 | | k+1 | | k+1 | |
1 sie 13:04
Bogdan:
| k2 + 1 | | k2 − 1 + 2 | | (k − 1)(k + 1) | | 2 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| k + 1 | | k + 1 | | k + 1 | | k + 1 | |
teraz jest już łatwiej ustalić wartości k spełniające warunki zadania
1 sie 14:22
zadanie: dziekuje
wyszlo mi, ze k=0 lub k=−2 lub k=−3 lub k=1
1 sie 14:58