,
Arek: może mi ktoś pomóc rozwiązać równość :
1 sie 09:55
AS: Zał. x ≠ 1
Licznik do zera i oblicz x
1 sie 10:14
Arek: nie rozumiem
1 sie 10:40
5-latek: A czegoz to nie rozumiesz ? Przeksztalcen czy tego dlaczego tylko licznik przyrownujesz do
zera?
1 sie 10:48
Arek: co mam dalej liczyć ?
| | 5 | |
że 5−3x=0 ? i x= |
| a co z mianownikiem ? |
| | 3 | |
1 sie 11:05
wik_gg8947201: 2x−1−3=0/*(x−1), x≠1
2−3(x−1)=0
2−3x+3=0
−3x+5=0
1 sie 11:07
5-latek: | | P(x) | |
Otoz musisz zauwazyc ze jesli masz wyrazenie wymierne postaci |
| =0 to Q(x) nie |
| | Q(x) | |
moze rownac sie zero bo nie wolno dzielic przez 0
To wobec tego jest zasadne pytanie Kiedy takie wyrazenie =0 ? Ano wtedy gdy licznik bedzie =0
czyli P(x)=0
| | 5−3x | |
popatrz na post z godz 10.14 i masz |
| =0 wtedy gdy 5−3x=0 . To musisz wiedziec |
| | x−1 | |
Mozesz to tez rozwiazac tak jak wposcie z 11.07
Jest to rownanie(a nie nierownosc ) wiec mozesz tak zrobic Mnozysz obie strony rownania przez
(x−1)
| | 2 | |
czyli |
| *(x−1)−3(x−1)=0*(x−1) to 2−3x+3=0 to x= policz |
| | x−1 | |
1 sie 11:34
Mila:
x≠1
2=3(x−1)
2=3x−3
3x=5
1 sie 16:50