Wielomian
Piotr 10: Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W (x) = x2013 − 2x2012 + 2x2011 − 1 przez
wielomian G (x) = x3 − x .
31 lip 23:18
Piotr 10: Jedyne co zrobiłem to:
W(x)=G(x)*Q(x)+R(x)
R(x)=ax2+bx+c, gdyż reszta z dzielenia przez wielomian P(x) st.n jest wielomianem stopnia co
najwyżej n−1.
x3−x=(x−1)x(x+1)
A co dalej z tym zrobić?
31 lip 23:19
Saizou : zauważ że W(x) na pewno jest podzielny prze (x−1)
31 lip 23:23
Saizou : może to coś pomoże
31 lip 23:23
Piotr 10: Faktycznie.
Jeżeli W(x) jest podzielne przez (x−1) to ''1'' jest jego pierwiastkiem a wiec miejscem
zerowym, czyli:
W(1)=0
W(x)=G(x)*Q(x)+R(x)
0=0*Q(x)+a+b+c
a+b+c=0 co dalej?
31 lip 23:27
max:
W(0)= ...
W(1)=...
W(−1)=...
i układ trzech równań z a, b, c
31 lip 23:27
Piotr 10: W(0)=c
W(1)=a+b+c
W(−1)=a−b+c
hmm

?
31 lip 23:30
Saizou : nie, skorzystaj z twierdzenia o reszcie z dzielenia wielomianu przez dwumian x−a
31 lip 23:32
max:
W(0)= −1 W(1)= .......... =0 W(−1)=.......... = −6
31 lip 23:33
Piotr 10: Reszta z dzielenia wielomianu przez dwumian (x−a) jest równa W(a). Nie za bardzo wiem jak to
powiązać ze sobą
31 lip 23:34
Boogeyman: Reszta jest stopnia co najwyzej o jeden nizszego niz dzielnik czyli r(x)= ax2+bx+c i rób układ
równań.
31 lip 23:35
Saizou : W(a)=a2013−2*a2012+2a2011−1
31 lip 23:35
ICSP: w(x) = Q(x) * P(x) + R(x)
w(x) = (x−1)*x*(x+1)* P(x) + ax2 + bx + c
w(1) = 0 * 1 * 2 * P(x) + a + b + c = a+b+c
w(0) = −1 * 0 * 1 * P(x) + c = c
w(−1) = −2 * (−1) * 0 * P(x) + a − b + c = a − b + c
stąd zachodzi :
w(1) = a + b + c
w(0) = c
w(−1) = a − b + c
gdzie R(x) = ax2 + bx + c
31 lip 23:35
Piotr 10: To będzie tak:
W(0)=−1
W(1)=1−2+2−1=0
W(−1)=−1−2−2−1=−6
I tera zrobić układ trzech równań?
W(x)=G(x)*Q(x)+ax2+bx+c
tak?
31 lip 23:37
Saizou : tak
31 lip 23:38
Piotr 10: Okej, dzięki
Saizou i reszcie za pomoc

.
31 lip 23:40
max:
Takiej "reszcie" ... R(x)= −2x
2+3x−1 dziękujesz?
31 lip 23:44
Piotr 10: c=−1
a+b+c=0
a−b+c=−6
a+b=1
a − b=−5
a=b−5
b−5+b=1
2b=6
b=3
a=−2
R(x)=−2x2+3x−1 , tak?
31 lip 23:44
Piotr 10: Yhym tak tak

. Uwielbiam reszty,
31 lip 23:45
max:
31 lip 23:46
Piotr 10: Wynik się zgadza, super

.
31 lip 23:47
Saizou : mnie nie ma za co dziękować, w końcu ja tylko napisałem 5 postów z czego jeden "tak".
1 sie 00:40