prostokąt
matura:

pod jakim kątem przecinają się przekątne w prostokącie
| | 1 | |
jest taki wzór na pole prostokąta P= |
| d2sinα gdzie α mniejszy z kątów przecięcia |
| | 2 | |
przekątnych ?
31 lip 22:17
Mila:
Wyprowadź ten wzór, to proste.
31 lip 22:19
matura:
ale wyprowadzić z dwóch trójkątów prostokątnych ? o to chodzi ?
31 lip 22:20
31 lip 22:23
Bogdan:
Czy jakiś kąt może być mniejszy od innego kąta?
31 lip 22:25
matura: może być np w trójkącie suma miar kątów wynosi 1800 więc mogą być różne kąty ważne żeby było
180 o
31 lip 22:27
31 lip 22:31
Bogdan:
To nie jest matura dobra odpowiedź
31 lip 22:31
matura:

przekątne przecinają się pod jakimś katem nie wiem pod jakim ale α+β=180
31 lip 22:37
matura: ?
31 lip 22:51
ICSP: jeśli α + β = 180o i α , β > 0 to sinα = sinβ
31 lip 23:02
matura: a z czego to wynika ?
31 lip 23:05
matura: jeszcze nie wiem jak wyprowadzić ten wzór post 22:17
31 lip 23:06
Bogdan:
Ponawiam pytanie: czy jakiś kąt może być większy od innego kąta?
31 lip 23:06
matura: nie
31 lip 23:08
max:
| | 1 | |
P= |
| d2*sinα i P=ab i d2=a2+b2 |
| | 2 | |
mając dane długości boków a i b
podstawiasz dane długości boków
sinα=....... i odczytujesz z tablic α=....
31 lip 23:11
matura: Dzięki
Eta
31 lip 23:13
max:
31 lip 23:17
Saizou : max już się tak nie zastanawiaj, masz swój niepowtarzalny styl
31 lip 23:24
bezendu: @matura skąd masz ten wzór? w tablicach go nie ma?
31 lip 23:24
bezendu: widzę
Eta płeć zmieniła?
31 lip 23:26
Saizou : bezendu jak niema

strona 9 i 'patrzaj' równoległobok
31 lip 23:28
Bogdan:

e, f − długości przekątnych dowolnego czworokąta wypukłego.
| | 1 | | 1 | |
Pole czworokąta: P = |
| efsinα lub P = |
| efsinβ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Np. w kwadracie e = f = d: P = |
| d2, w rombie: P = |
| ef (sin90o = 1) |
| | 2 | | 2 | |
31 lip 23:31
max:
31 lip 23:34
matura: Dziękuje Panie Bogdanie

ale to dopiero początki a gdzie tu do rozszerzenia
1 sie 21:29