podzielnosc
zadanie: x2−y2=111
jak rozwiazac to rownanie w liczbach naturalnych?
31 lip 21:54
matura:
x
2=111+y
2
x=
√111+y
31 lip 21:56
Bogdan:
(x − y)(x + y) = 3*37 lub (x − y)(x + y) = 37*3, x, y ∊ N
x − y = 3 i x + y = 37
lub
x − y = 37 i x + y = 3
Rozwiąż te układy równań
31 lip 22:07
ICSP: Bogdan za mało chyba
31 lip 22:08
who_cares: x − y = 37 i x + y = 3, w naturalnych?
i jeszcze x + y = 111, x − y = 1
31 lip 22:10
Bogdan:
Podałem tylko ścieżkę, a nie pełne rozwiązanie, niech
zadanie kombinuje dalej sam
31 lip 22:11
zadanie: dziekuje
x=56 i y=55 lub x=20 i y=17
1 sie 09:08
zadanie: to rownanie bylo do nastepujacego zadania: znajdz taka liczbe naturalna n, aby liczby n+1 i
n−110 byly kwadratami liczb naturalnych.
x2=n+1 i y2=n−110, x,y∊N
x2−y2=111
x=56 i y=55 lub x=20 i y=17
n=x2−1=3135 lub n=399
ale w odpowiedzi pisze, ze szukana liczba jest 399. a dlaczego nie moze byc n=3135?
1 sie 09:23
zadanie: ?
1 sie 11:30
ICSP: a może jest napisane znajdź najmniejsza liczbę naturalną n ?
1 sie 11:37
zadanie: nic nie pisze na ten temat
1 sie 11:38
ICSP: no to błąd w odp. n = 3135 również pasuje.
1 sie 11:45